Šarena tegla.
Šarena tegla, sastojci:
- 800 grama ljutih papričica u raznim bojama,
- 350 grama krastavčića ili krastavaca,
- 150 grama mladih bamija,
- 1,5 ravnih kašika soli,
- 4 kašike šećera,
- 60 ml jabukovog sirćeta,
- vode po potrebi,
- malo bibera u zrnu, po ukusu.
Šarena tegla, priprema:
- Operite povrće pod mlazom vode, papričicama uklonite drške.
- Izdubite krastavce kako biste ih napunili bamijama.
- Ako nemate bamiju, krastavce punite papričicama, kao ja što sam uradila.
- Najteži deo je pakovanje – punjenje tegle. Potrudite se da bude što šarenija i lepša.
- Kada teglu napunite povrćem, sipajte preko povrća so, šećer, sirće, možete dodati i malo bibera u zrnu.
- Preko povrća stavite plastičnu rešetku, ali lagano, ne pritiskajte puno povrće.
- Nalijte vodom da prekrije rešetku. Zatvorite metalnim poklopcem, čvrsto. Proverite da li ste dobro zatvorili, okretanjem tegle naopako.
- Pasterizujte na klasičan način. U lonac prvo na dno postavite truleks ili platnenu krpu (salvetu), onda postavite teglu i nalijte hladnom vodom do poklopca. Pustite da vri, najviše 5 minuta od početka vrenja.
- Ostavite da se tegla ohladi u loncu. Ohlađenu teglu obrišite i odložite na hladno mesto.
- Uživajte u prelepim ukusima ovog povrća.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!