Šareni jafa rolat - Sandra Stojiljković Cvetković
Šareni jafa rolat - Sandra Stojiljković Cvetković

Šareni jafa rolat – Sandra Stojiljković Cvetković

Šareni jafa rolat – Jafa keks je omiljeni slatkiš mnogih od nas, a u pripremi poslastica daje poseban ukus.

Šareni jafa rolat – Sandra Stojiljković Cvetković

sareni jafa rolat Sandra Stojiljkovic Cvetkovic png

  • Za crnu koru:
  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/ 2 kesice praška za puding od čokolade
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Za svetlu koru:
  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/ 2 kesice praška za puding od vanile
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Sastojci za fil:
  • 700 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 250 grama margarina
  • 1 kutija jafa keksa
  • 100 grama bele čokolade
  • 3 kašike belog dela eurokrema
  • 3 kašike crnog dela eurokrema
  • kašika nekolikodžema od šljiva
  • Za dekoraciju:
  • 2 kesice šlaga
  • malo rendane čokolade
  1. Umutiti posebno belanca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Zatim umutiti žumanca sa 5 kašika šećera, pa obe smese sastaviti. Dodati brašno, puding i prašak za pecivo. Smesu kašikom ujednačiti, istresti u pleh obložen pek-papirom i peći oko 20 minuta na 180 C. Pečenu koru, zajedno sa papirom, dok je još topla, uviti u rolat.
  2. Postupak ponoviti i sa žutom korom, samo umesto pudinga od čokolade, staviti puding od vanile.
  3. U šerpu na šporetu sipati mleko i dodati mu šećer, pa promešati. Posebno razmutiti gustin sa malo vode i sipati u uzavrelo mleko, uz neprestano mešanje, dok smesa ne postane gusta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati omekšao margarin i smesu podeliti na dva dela. U prvi deo staviti crni eurokrem i jafa keks isečen na sitne komade. U drugi deo staviti beo eurokrem i otopljenu i prohlađenu belu čokoladu. Zatim odmotati obe kore i odvojiti ih od papira pažljivo.
  4. Staviti na poslužavnik crnu koru, na nju naneti beo fil.
  5. Preko belog fila, staviti žutu koru, premazati je pekmezom od šljiva, pa preko pekmeza naneti crni fil (malo više od polovine, a ostatak odvojiti za premazivanje celog rolata).
  6. Obe kore lagano uviti u rolat. Odvojenim delom fila premazati ceo rolat, a onda naneti šlag i dekorisati po želji.

Sandra Stojiljković Cvetković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!