Šarenko - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Šarenko - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Šarenko – Javorka Filipović

Šarenko – kolač koji će vas osvojiti – topi se u ustima 🙂

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Šarenko – Javorka Filipović

sarenko Javorka Filipovic png

  • ZA KORE:
  • 3 jajeta
  • 450 ml kisele pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenog maka
  • 5 kašika mlevenih lešnika
  • 5 kašika kakaoa
  • ZA FIL:
  • 1 l mleka
  • 10 kašika griza
  • 3 vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 200 g margarina s ukusom vanile
  • 100 g čokolade /bele ili crne/
  1. Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom.
  2. Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati mak, u drugi mlevene lešnike, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
  3. Tepsiju dimenzija 30×20 cmobložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći je u
  4. zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.
  5. FIL: U šerepu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa kuvati dok ne proključa.
  6. Dodati griz i kuvati uz stalno mešanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi. Pazite da ga ne prekuvate! Kada varjača počne da ostavlja tragove po dnu šerpe griz je skuvan. Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
  7. U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaoa. Premazati
  8. 2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti ostatak fila.
  9. Ja sam po vrhu stavila glazuru od 100 g čokolade i malo ulja, a ostatak fila nisam upotrebila i mislim da je za ovaj kolač dovoljno i pola mere za fil.