Šarenko – Javorka Filipović

Šarenko – Javorka Filipović

Šarenko – kolač koji će vas osvojiti – topi se u ustima 🙂

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Šarenko – Javorka Filipović

  • ZA KORE:
  • 3 jajeta
  • 450 ml kisele pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenog maka
  • 5 kašika mlevenih lešnika
  • 5 kašika kakaoa
  • ZA FIL:
  • 1 l mleka
  • 10 kašika griza
  • 3 vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 200 g margarina s ukusom vanile
  • 100 g čokolade /bele ili crne/
  1. Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom.
  2. Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati mak, u drugi mlevene lešnike, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
  3. Tepsiju dimenzija 30×20 cmobložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći je u
  4. zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.
  5. FIL: U šerepu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa kuvati dok ne proključa.
  6. Dodati griz i kuvati uz stalno mešanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi. Pazite da ga ne prekuvate! Kada varjača počne da ostavlja tragove po dnu šerpe griz je skuvan. Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
  7. U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaoa. Premazati
  8. 2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti ostatak fila.
  9. Ja sam po vrhu stavila glazuru od 100 g čokolade i malo ulja, a ostatak fila nisam upotrebila i mislim da je za ovaj kolač dovoljno i pola mere za fil.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.