Šarenko – Javorka Filipović
Šarenko – kolač koji će vas osvojiti – topi se u ustima 🙂
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Šarenko – Javorka Filipović
- ZA KORE:
- 3 jajeta
- 450 ml kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- 5 kašika mlevenog maka
- 5 kašika mlevenih lešnika
- 5 kašika kakaoa
- ZA FIL:
- 1 l mleka
- 10 kašika griza
- 3 vanilin šećera
- 150 g šećera
- 200 g margarina s ukusom vanile
- 100 g čokolade /bele ili crne/
- Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom.
- Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati mak, u drugi mlevene lešnike, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
- Tepsiju dimenzija 30×20 cmobložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći je u
- zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.
- FIL: U šerepu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa kuvati dok ne proključa.
- Dodati griz i kuvati uz stalno mešanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi. Pazite da ga ne prekuvate! Kada varjača počne da ostavlja tragove po dnu šerpe griz je skuvan. Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
- U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaoa. Premazati
- 2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti ostatak fila.
- Ja sam po vrhu stavila glazuru od 100 g čokolade i malo ulja, a ostatak fila nisam upotrebila i mislim da je za ovaj kolač dovoljno i pola mere za fil.