Sarma od raštana – Javorka Filipović

0

Sarma od raštana – kupujući zelje i blitvu ugledala sam i listove raštana. Na nagovor prodavačice da su dobri za sarmu, kupila sam ih i isprobala. Sarma je svaka lepa; neko voli onu zimsku od kiselog kupusa, neko ove prolećne od zelja i blitve, a od sada na našoj trpezi će biti i sarma od raštana.

Sarma od raštana - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Sarma od raštana – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online
Sarma od raštana - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Sarma od raštana - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Sarma od raštana - kupujući zelje i blitvu ugledala sam i listove raštana. Na nagovor prodavačice da su dobri za sarmu, kupila sam ih i isprobala. Sarma je svaka lepa; neko voli onu zimsku od kiselog kupusa, neko ove prolećne od zelja i blitve, a od sada na našoj trpezi će biti i sarma od raštana.
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 1 hour 20 minutes
Ukupno vreme 1 hour 35 minutes
Broj osoba 5 osoba

Sastojci

  • 20 listova raštana
  • 500 g mlevene junetine
  • ulja malo
  • 1 glavica crnog luka sitno iseckanog
  • 100 g pirinča
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • 1 komad jaje
  • so po ukusu
  • vode po potrebi
  • biber po ukusu

Uputstvo za pripremu

  1. Listove raštana oprati pod mlazom vode, pažljivo odstraniti zadebljali koren s naličja lista i u osoljenoj kipućoj vodi ga kratko blanširat. Dovoljno je 1-2 minuta ili tek toliko da list odmekne i postane savitljiv. Vaditi listove i odmah ih preliti hladnom vodom da zaustavite kuvanje i sačuvate boju. Listove ostaviti da se prohlade i dobro ocede od vode.
  2. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati meso i pržiti ga da promeni boju. Dodati opran pirinač, sve dobro promešati da se sjedini dodati začinsku papriku i začiniti po ukusu. Skloniti posudu s ringle i staviti jaje, dobro promešati da se jaje sjedini s nadevom.
  3. Šerpu u kojoj ćete kuvati sarmu podmazati uljem i po dnu staviti listove raštana (dovoljna su 2-3 lista). Na svaki list raštana staviti po kašiku nadeva, zaviti sarmu i redjati je po dnu šerpe. Pripremljene sarme preliti toplom vodom da ogreznu, pritisnuti manjim tanjirom i kuvati ih na srednoj temperaturi oko 1 sat.
    Sarma od raštana - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
  4. Paziti tokom kuvanja da vam voda ne uvri, a sarma zagori. Po potrebi dolivati tek malo vode jer gotova sarma ne sme plivati u njoj. Ovu sarmu ne zapržavam jer volimo laganu prolećnu varijantu. Vi je možete zapržiti, neko je i zapeče u rerni na kraju i prelije kiselom pavlakom.
    Sarma od raštana - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Beleške

Gotovu sarmu poslužiti uz kiselo mleko. Najbolje bi bilo domaće kiselo mleko, ali ako ga nemate, može poslužiti i fabričko. Mi najviše volimo kozje kiselo mleko.Selfi izazov:
Selfi izazov - Sarma od raštana - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Selfi izazov - Sarma od raštana - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.