Otvorena Treca AFA nedelja inovacija - „Sastanak se sa budućnošću" od 21. do 25. septembra u Beogradu - foto Nord Communications
Otvorena Treca AFA nedelja inovacija - „Sastanak se sa budućnošću" od 21. do 25. septembra u Beogradu - foto Nord Communications

https://innovationweek.rs/

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je sinoć u rezidenciji ambasadora Finske Treću AFA nedelju inovacija i ocenila da ulaganja u tu oblast pospešuju veći ekonomski rast i kvalitetniji život gradjana a doprinose i jedom od ciljeva Vlade ka kreiranju privrede zasnovane na znanju i inovacijama. Premijerka Brnabić je tom prilikom izmedju ostalog rekla da je cilj vlade transformacija srpske privrede u kojoj bi rast zasnovan na investicijama prerastao u rast zasnovan na inovacijama krativnosti i dodatoj vrednosti i dodala da je to način da Srbija raste i napreduje po mnogo bržoj stopi od postojeće.

Domaćin otvaranja Nedelje inovacija Nj. E. ambassador Finske Kimo Lahdevirta prisutne je  pozdravio istakavši da Finska teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, sa fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga. “Kao mala zemlja, Finska ne može da se nadmeće sa velikim igračima. Iz tog razloga mi moramo da se usmerimo na oblasti gde su naše snage i u kojima možemo biti konkurentni,” rekao je ambassador Lahdevirta.

Premijerka Brnabić je naglasila da Srbija želi da se pozicionira kao regionalni lider i postavi temelje za kontinuirana poboljšanja i zato Vlada u tom cilju ulaže približno 90 miliona evra u programe planirane Strategijom za razvoj veštačke inteligencije. Po njenim rečima, Strategija je usvojena krajem decemba 2019. godine, čime je Srbija postala prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument. „Cilj je da ubrzamo razvoj inovacionog sistema, koji je ključ za efikasniji i dinamičniji rast, a to je ono što je potrebno i Srbiji i regionu,“ objasnila je predsednica Vlade. Brnabić je podsetila na to da je Vlada u poslednje četiri godine mnogo uradila i na polju infrastrukturnih ulaganja, koja su veća od 100 miliona evra. „Uloženo je u infrastrukturu za razvoj inovacija i istraživanje, razvoj startap kompanija i nauku,“ rekla je premijerka, podsetivši da su završeni naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku. Predsednica Vlade je ukazala na to da se radi i na izgradnji dodatne zgrade za Elektronski fakultet u Nišu i Fakultet tehničkih nauka, i najavila da će narednog meseca početi izgradnja nove zgrade i za Institut BioSense u Novom Sadu. „Važno je podstaći mlade i omogućiti da se ne plaše da inoviraju, da sami pokrenu kompanije u kojima mogu da se bave naukom i istraživanjima i zato je ključna komponenta reforma obrazovanja“, naglasila je Brnabić i dodala da ulaganja u obrazovanje podrazumevaju transformaciju obrazovanja kako bi mladi učili kako da misle, a ne šta da misle. Ona je podsetila na obavezno programiranje u osnovnim školama i najavila da će sledeće godine izaći i prva generacija koja će znati programiranje i kodiranje i biti znatno spremnija za svet od dosadašnjih generacija. „Tu je digitalni svet – novi predmet od 1. razreda osnovne škole po uzoru na Finsku, formiraju se specijalizovana odeljenja za informatiku u srednjim školama koje godišnje upiše 1.000 učenika, a od toga više od 40 odsto devojčica“, predočila je Brnabić.  „Važno je“, dodala je, i to što je na fakultete između ostalog uveden i program Master 4.0, uspostavljena je saradnja sa privatnim sektorom i stranim univerzitetima, obezbeđena je i pravna sigurnost i trasparentnost i dat jasan signal koja će vrsta kompanija biti podržana. Želimo da to bude zamajac za razvoj, reformu i rast, rekla je premijerka i dodala da će tome doprineti i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku a sprovedena je i reforma pravnog okruženja za industrije zasnovane na znanju: zakoni o intelektualnoj svojini, e-trgovini, fondovima i korporativnom pravu.“ Brnabić je podsetila i na to da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, čiji godišnji rast je više od 20 odsto, pri čemu je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

Ambasador Finske u Beogradu Kimo Lahdevirta naveo je da ta zemlja teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, s fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga. Lahdevirta je naveo da Vlada Finske radi na programu “Aurora”, čiji cilj je da se stvori veštačka inteligencija, koja će učestvovati u odabiru javnih usluga, kao na primer kad neko traži novi posao.

Tokom večeri su se video porukom prisutnima obratili i izvršni direktor kompanije Telenor Mike Michel prezentacijom pod nazivom “Podrška budućim generacijama za inkluzivni, budući razvoj koga pokreću inovacije” i Teemu Roos sa Univerziteta u Helsinkiju govorivši na temu “Elementi veštačke inteligencije”.

Nedelja inovacija će se ove godine održati od 21. do 25. septembra a tema će biti „Sastanak sa budućnošću“ sa posebnim fokusom na podizanje svesti o tome kako brzorastuće tehnologije utiču na promenu ekonomije, društva i načina na koji radimo i živimo. U prilogu saopštenja šaljemo fotografiju i agendu za naredne događaje u okviru AFA Nedelje inovacija 2020.

Izvor: saopštenje za medije Nord Communications, Vanja Kovačev

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!