Saveti za kupovinu i pripremu piletine - Hrana, piće, priče by Jelena Popović Đorđević | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 4
Piletina na ražnjićima - photo by Free Stock

Veoma korisni saveti za kupovinu i pripremu piletine naših kolega sa sajta Hrana, piće, priče.

Piletina je jedna od najčešćih namirnica na našem stolu, pa je zato dobro znati kako je kupiti i pripremiti.

Kako kupiti piletinu?

Za početak, veoma je važno da znate kako da prepoznate kvalitetnu piletinu pri kupovini. Potrudite se da pronađete „domaće“ pile, dakle ono koje je gajeno na prirodan način u seoskom domaćinstvu, i hranjeno organskom hranom. Ove životinje su daleko kvalitetnije jer su živele normalnim životom, trčale, kljucale, i najvažnije – nisu dohranjivane hormonima ili nekim hemijskim pomagalima za ubrzan rast. Naravno, ovakva namirnica je manje dostupna, i skuplja od industrijski gajene piletine, ali svojom hranljivošću i kvalitetom opravdava višu cenu. Najisplativija opcija je da kupite celo pile, pa ga sami kod kuće istranžirate i podelite u porcije mesa koje ćete spremati, ili zamrznuti za kasniju upotrebu, a skelet koji ostane možete upotrebiti za odličnu domaću supu .

Kada birate pile obratite pažnju na kožu. Trebalo bi da bude neprozirna i bez uboja i masnica. Boja kože često ukazuje na ono čime je pile hranjeno. Ukoliko je hranjeno kukuruzom imaće žućkastu nijansu. Ako pak kupujete komade pilećeg mesa bez kože, meso bi trebalo da izgleda „bucmasto“ i da ima finu roze boju.

Pileće meso uvek čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili kesi u frižideru (2-3 dana) ili u zamrzivaču (do 6 meseci), i zamrznuto meso obavezno POTPUNO odmrznite pre pripreme.

Pileći file - photo by Free Stock
Pileći file – photo by Free Stock

Kako spremiti piletinu?

Gotovo svi delovi pileta mogu se upotrebiti , i potrebno je osnovno poznavanje tranžiranja da biste iz celog pileta izvukli maksimum. Kada pripremate piletinu uvek je prvo začinite- bilo da se držite jednostavne verzije sa solju i biberom ili pak malo kompleksnije sa utrljavanjem putera ili ulja sa začinskim biljem, belim lukom ili egzotičnim začinima. Koristite termometar za meso. Nije presudno, ali može dosta pomoći za dobijanje savršenog rezultata. Veoma je važno da pileće meso bude potpuno termički obrađeno. Ne zaboravite da meso treba da bude na sobnoj tempertaturi pre kuvanja, kao i da je poželjno da odstoji 10-15 minuta posle kuvanja, da bi se opustilo i postalo sočnije i mekše.

Celo pile - photo by Free Stock
Celo pile – photo by Free Stock

 

Tehnike za sporo pripremanje

Sporo spremanje je odličan način da izvučete maksimum od pileta. Batak, karabatak ili celo pile su najčešći izbori za sporu pripremu, a pečenje, kuvanje ili poširanje su najčešće tehnike spore pripreme. Poširanjem se dobija vema sočno meso, a ukoliko upotrebite supu ili neku drugu ukusnu tečnost meso će pri poširanju poprimiti dodatne ukuse.

Pohovana piletina - photo by Free Stock
Pohovana piletina – photo by Free Stock

 

Tehnike za brzo pripremanje

U brze tehnike spadaju prženje na tiganju ili pečenje u rerni, a delovi pileta koji se nabrže spremaju su prsa i džigerica. Prekuvana piletina je neprijatne, skoro brašnaste teksture, pa povedite računa da ne preterate sa termičkom obradom. Pileća prsa su zgodna za pripremu, jer su praktično prirodno podeljena u porcije. Da biste obogatili ukus mesa, pre spremanja marinirajte meso preko noći, ili zasecite džep u mesu i napunite ga začinima i puterom i obmotajte slaninom. Pileća džigerica se često koristi za pripremu ukusne i glatke domaće paštete, ali je podjednako fantastična i kada se samo preprži na vrelom ulju ili puteru sa malo soli i bibera, i crnog luka.

Piletina na ražnjićima - photo by Free Stock
Piletina na ražnjićima – photo by Free Stock

 

Šta ide dobro uz piletinu?

Zbog blagog i relativno neutralnog ukusa, skoro da ne postoji varijanta u kojoj piletini ne bi bilo mesta. Od supa, čorbi i potaža, preko svih kuvanih jela, variva, testenina, uz sve vrste povrća, žitarica, orašastih plodova i mahunarki, piletina je savršena namirnica koja svakom jelu daje optimalnu hranljivu vrednost i sjajan ukus. Grilovana, pržena ili pohovana, odličan je dodatak salatama niske kalorijske vrednosti. Zahvaljujući blagom ukusu lako se kombinuje i sa slatkim sosovima ili sa voćem.

Recepti:

Jela od piletine

Piletina sa bademima

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!