Saveti za praseće pečenje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Saveti za praseće pečenje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Saveti za praseće pečenje – moram priznati da mi teško pada kada pišem na ovaj način na temu životinja. Ali sve je to život ;). Ja ovo nisam nikada radila, što svakako ne znači da me muka neće naterati da ispečem prase ;).

Saveti za praseće pečenje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Saveti za praseće pečenje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kod nas u kući je tata uvek solio prase, a mama ga često peče. Naravno i tata ume da ga ispeče dobro.

Priprema prasećeg mesa za pečenje (u delovima) izgleda ovako: delovi na kojima je kožura se lepo srede tj. očiste od dlačica, ukoliko ih negde ima i dobro se opere. A onda se prase usoli.

Postoje dva načina za usoljavanje

Kada žurite, tj. nemate dovoljno vremena, biće dovoljno da meso usolite dan pre pečenja i to tako što ćete špricem i iglom ubrizgivati u meso prezasićen rastvor soli i vode.

Prezasićen rastvor ćete dobiti tako što ćete određenu količinu soli (koju ćete sami odrediti u zavisnosti od količine mesa) sipati u posudu i postepeno dodavati vodu sve dok ne dobijete gustu smesu, ali ne pregustu. Rastvor treba da bude toliko gust ili redak da može da prođe kroz iglu. Špric možete kupiti u apoteci. Rastvor ubrizgajte u meso u razmaku od 7-10 cm.

Nekoliko češnjeva belog luka iseckajte na sitne listiće i rasporedite po mesu.

Meso upakujte i stavite da odstoji na hladnom mestu do sutra, a sutra ga pecite ;).

Videla sam da je velika većina danas kupovala prasetinu, pa verujem da će im ovi saveti biti od koristi.

Kada je došlo vreme za pečenje, skinite komade belog luka, delove mesa premažite svinjskom mašću, onako odokativno i stavite u pleh za pečenje.

Prasetinu pecite na 150-170 stepeni i povremeno ga prelivajte pivom. Takođe, tokom pečenja treba prelivati gornji deo onim sokom, tj. masnoćom koji se skuplja na dnu pleha.

Ako je meso starije ili deblje, savet je da ga pečete duže na nižoj temperaturi. A ako je meso mlado, i nije masno, pecite ga na višoj temperaturi.

Naravno, količinu piva odredite sami. Ne brinite, prasence se neće napiti ;):

A kada je prase pečeno, što ćete utvrditi tako što ćete zabosti viljušku ili nož, meso izvadite iz pleha,a u pleh stavite krompir isečen na krupnije kriške i pecite ga na 200 stepeni dok ne porumeni.

Nemojte stavljati previše krompira, stavite tek onoliko da prekrije dno. Tokom pečenja, krompir ne treba mešati osim ukoliko se ne odlučite da ipak stavite malo veću količinu.

A ukoliko imate malo više vremena, oko 3-4 dana, prasetinu možete usoliti na sledeći način:

Sipajte veću količinu soli na meso i utrljate je dobro sa svih strana. Soli treba da bude bas dosta, treba dobro da se pokrije površina mesa-meso treba da se beli od soli.

Beli luk isecite na tanke listiće i poređajte po mesu. Upakujte ga i stavite na hladno mesto.

Nakon trećeg, četvrtog ili petog dana, meso operite od soli i pecite na gore navedeni način.

Za one malo veće gurmane, savet je da ovako usoljeno praseće meso stave na jedan dim, pa da ga tek onda peku. Na taj način  će meso imati još posebniji šmek.

Kako ko voli 😉

Znam pojedince koji vole prasetinu pripremljenu i ovako i onako. Obično dođe do tuče kada se deli pečena prasetina 😉

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!