Zimski ručak – Kristina Gašpar
Zimski ručak – neki ga zovu “svadbarski kupus”, a ja ne znam kako bih ga drugačije nazvala obzirom da se kod nas u kući uvek kuva zimi, a na svadbama ga nikada nisam jela ;).
Mama ga najčešće priprema za božične i novogodišnje praznike, ali i kao nedeljni ručak.
Recept me nije zanimao, pa se nisam raspitivala jer smatram da tu nema neke filozofije
Moja mama ga uvek priprema ovako ili malo drugačije u zavisnosti od toga koja mesa kombinuje-u pitanju su nijanse ;).
P.S. So dodati ukoliko kupus nije dovoljno slan.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Zimski ručak – Kristina Gašpar
- 2 glavice kiselog kupusa (oko 5 kg)
- 1 kg svinjskog mesa (meso od vrata i buta)
- 500 g domaćih suvih kobasica
- 500 g suvih rebara
- 500 g mesnate slanine
- 500 g junećeg mesa po izboru
- 1 kg krompira
- 500 g crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 4 lista lovora
- 50 g mlevene paprike
- 20 g tucane ljute paprike
- po potrebi i ukusu: so i biber
- Kupus iseći na krupnije komade, a takođe i mesa, slaninu i kobasice. Crni i beli luk iseckati sitno. Krompir iseći na pola (prethodno ga oljuštiti).
- Za kuvanje koristiti što veću šerpu. Mama koristi šerpu za zimnicu ;).
- Na dno šerpe staviti kupus, preko njega mesa, slaninu, kobasice, krompir, pa posuti crnim i belim lukom, alevom i ljutom paprikom. Staviti i listove lovora. Preko svega toga ponovo staviti kupus, pa ponoviti postupak sa mesom, kobasicama… Postupak ponavljati dok se svi sastojci ne utroše, a završiti kupusom. Ako koristite veliku šerpu, trebalo bi da imate tri reda kupusa i dva reda mesa.
- Naliti vodom da ogrezne i kuvati na nižoj temperaturi oko 4 sata.
- Najbolje je kuvati na smederevcu zbog prečnika šerpe.
- Naravno, po potrebi, možete skuvati i manju količinu.