Zimski ručak - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Zimski ručak - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Zimski ručak – Kristina Gašpar

Zimski ručak – neki ga zovu “svadbarski kupus”, a ja ne znam kako bih ga drugačije nazvala obzirom da se kod nas u kući uvek kuva zimi, a na svadbama ga nikada nisam jela ;).

Mama ga najčešće priprema za božične i novogodišnje praznike, ali i kao nedeljni ručak.

Recept me nije zanimao, pa se nisam raspitivala jer smatram da tu nema neke filozofije

Moja mama ga uvek priprema ovako ili malo drugačije u zavisnosti od toga koja mesa kombinuje-u pitanju su nijanse ;).

P.S. So dodati ukoliko kupus nije dovoljno slan.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Zimski ručak – Kristina Gašpar

zimski rucak Kristina Gaspar png

  • 2 glavice kiselog kupusa (oko 5 kg)
  • 1 kg svinjskog mesa (meso od vrata i buta)
  • 500 g domaćih suvih kobasica
  • 500 g suvih rebara
  • 500 g mesnate slanine
  • 500 g junećeg mesa po izboru
  • 1 kg krompira
  • 500 g crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 4 lista lovora
  • 50 g mlevene paprike
  • 20 g tucane ljute paprike
  • po potrebi i ukusu: so i biber
  1. Kupus iseći na krupnije komade, a takođe i mesa, slaninu i kobasice. Crni i beli luk iseckati sitno. Krompir iseći na pola (prethodno ga oljuštiti).
  2. Za kuvanje koristiti što veću šerpu. Mama koristi šerpu za zimnicu ;).
  3. Na dno šerpe staviti kupus, preko njega mesa, slaninu, kobasice, krompir, pa posuti crnim i belim lukom, alevom i ljutom paprikom. Staviti i listove lovora. Preko svega toga ponovo staviti kupus, pa ponoviti postupak sa mesom, kobasicama… Postupak ponavljati dok se svi sastojci ne utroše, a završiti kupusom. Ako koristite veliku šerpu, trebalo bi da imate tri reda kupusa i dva reda mesa.
  4. Naliti vodom da ogrezne i kuvati na nižoj temperaturi oko 4 sata.
  5. Najbolje je kuvati na smederevcu zbog prečnika šerpe.
  6. Naravno, po potrebi, možete skuvati i manju količinu.