Savršena i efektna poslastica – leopard hleb (RECEPT)

1

Leopard hleb možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj „hleb“, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…

Leopard hleb - Recepti i Kuvar online
Leopard hleb – Recepti i Kuvar online

Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).

Leopard hleb - Kristina Gašpar
Leopard hleb – Kristina Gašpar

Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažmo sledeću kombinaciju.

Sastojci za 1. deo:

  • 250 g belog brašna, tip 400
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 1,5 dl toplog mleka

Sastojci za 2. deo:

  • 50 g integralnog brašna
  • 100 g brašna tip 500
  • 1 kašičica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika čokolade u prahu
  • 1/3 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 80-90 ml toplog mleka

Sastojci za 3. deo:

  • 150 g brašna tip 500
  • 25 g kakaoa
  • 30 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/3 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 1 dl toplog mleka

Priprema svakog testa za leopard hleb je ista:

  • Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo.
    (Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
  • Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu.
  • Testa podelite na isti broj delova (6-7).
  • Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
  • Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) – napravite rolnice užine modle, približno.
  • Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
  • Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte.
  • Belo testo razvijte isto kao tamno.
  • Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
  • Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa. (Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
  • Ređajte ih u modlu.
  • Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
  • Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
  • Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).
  • Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta.

Leopard hleb secite oštrim nožem kada se ohladi.

Uz leopard hleb odlično ide čokoladni ili lešnik krem, šoljica kafe ili čaja.

Ideja za recept: http://www.boredpanda.com/leopard-milk-bread-patricia-nascimento/ (Leopard Milk Bread Recipe By French Baker – Patricia Nascimento).

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas & Recepti i Kuvar online, All rights reserved, Sva prava zadržana

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

1 Komentar

  1. Kristina Gašpar kaže

    Na isti način se može napraviti i postan hleb/kolač.
    Takođe, kakao se možete koristiti i za bojenje slanog hleba.
    Za svačiji ukus po nešto 😉

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.