Savršena i efektna poslastica – leopard hleb (RECEPT)

Leopard hleb možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj „hleb“, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…

Leopard hleb - Recepti i Kuvar online
Leopard hleb – Recepti i Kuvar online

Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).

Leopard hleb - Kristina Gašpar
Leopard hleb – Kristina Gašpar

Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažmo sledeću kombinaciju.

Leopard hleb, sastojci za 1. deo:

  • 250 g belog brašna, tip 400
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 1,5 dl toplog mleka

Leopard hleb, sastojci za 2. deo:

  • 50 g integralnog brašna
  • 100 g brašna tip 500
  • 1 kašičica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika čokolade u prahu
  • 1/3 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 80-90 ml toplog mleka

Leopard hleb, sastojci za 3. deo:

  • 150 g brašna tip 500
  • 25 g kakaoa
  • 30 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/3 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 1 dl toplog mleka

Priprema svakog testa za leopard hleb je ista:

  • Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. (Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
  • Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu.
  • Testa podelite na isti broj delova (6-7).
  • Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
  • Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) – napravite rolnice užine modle, približno.
  • Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
  • Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte.
  • Belo testo razvijte isto kao tamno.
  • Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
  • Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa. (Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
  • Ređajte ih u modlu.
  • Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
  • Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
  • Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).
  • Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta.

Leopard hleb secite oštrim nožem kada se ohladi.

Uz leopard hleb odlično ide čokoladni ili lešnik krem, šoljica kafe ili čaja.

Ideja za recept: https://www.boredpanda.com/leopard-milk-bread-patricia-nascimento/ (Leopard Milk Bread Recipe By French Baker – Patricia Nascimento).

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas & Recepti i Kuvar online, All rights reserved, Sva prava zadržana

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Savršena i efektna poslastica – leopard hleb (RECEPT)

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.