Leopard hleb možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj “hleb”, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…
Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).
Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažmo sledeću kombinaciju.
Leopard hleb, sastojci za 1. deo:
- 250 g belog brašna, tip 400
- 1 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika otopljenog maslaca
- 1,5 dl toplog mleka
Leopard hleb, sastojci za 2. deo:
- 50 g integralnog brašna
- 100 g brašna tip 500
- 1 kašičica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika čokolade u prahu
- 1/3 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika otopljenog maslaca
- 80-90 ml toplog mleka
Leopard hleb, sastojci za 3. deo:
- 150 g brašna tip 500
- 25 g kakaoa
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/3 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika otopljenog maslaca
- 1 dl toplog mleka
Priprema svakog testa za leopard hleb je ista:
- Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. (Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
- Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu.
- Testa podelite na isti broj delova (6-7).
- Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
- Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) – napravite rolnice užine modle, približno.
- Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
- Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte.
- Belo testo razvijte isto kao tamno.
- Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
- Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa. (Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
- Ređajte ih u modlu.
- Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
- Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
- Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).
- Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta.
Leopard hleb secite oštrim nožem kada se ohladi.
Uz leopard hleb odlično ide čokoladni ili lešnik krem, šoljica kafe ili čaja.
Ideja za recept: http://www.boredpanda.com/leopard-milk-bread-patricia-nascimento/ (Leopard Milk Bread Recipe By French Baker – Patricia Nascimento).
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas & Recepti i Kuvar online, All rights reserved, Sva prava zadržana
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!