Šipak šubare – Kristina Gašpar

0

Šipak šubare – Kristina Gašpar

Šipak šubare su dobile ime po pekmezu (marmeladi) od šipka koji sam koristila za pripremu ovih kolača.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Šipak šubare - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Šipak šubare – Kristina Gašpar

Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 40 minutes

Sastojci

  • Neophodni sastojci za koru:
  • 5 jaja S klase
  • 100 g šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 5 g kakaoa
  • Neophodni sastojci za fil:
  • 50 g čokolade
  • 30 ml vode
  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 narandža rendana kora i sok
  • po potrebi mleveni keks oko 250 g
  • po potrebi marmelada od šipka oko pola velike tegle
  • Neophodni sastojci za dekoraciju posipanje
  • 1 kašika kakaoa

Uputstvo za pripremu

  1. Za koru umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi. Potom dodavati žumanca-jedno po jedno. Sve suve sastojke sjediniti u posebnoj posudi i dodati u smesu od jaja i šećera. Dobro sjediiti sve sastojke. Testo peći u podmazanom plehu dimenzija 34*34 cm 15-tak minuta na 150 stepeni.
  2. Ostaviti koru u plehu da se dobro ohladi. Posuti je mlevenim keksom, ali ne previše. Keks služi za laše sečenje-kako se kora ne bi lepila za modlu.
  3. Ohlađenu koru seći okruglom modlicom. Ja sam koristila modlicu prečnika 2 cm, a vi svakako možete koristiti i veću, po želji. Broj kolačića zavisi od veličine modlice.
  4. Filom spajati po 2 kruga.
  5. Fil ćete napraviti na sledeći način: istopite čokoladu sa vodom, pa dodajte orahe i izmrvljene ostatke kore. Potom dodajte rendanu koru i sok od narandže. Sjedinite sve sastojke mešanjem. Postepeno dodajte marmeladu i keks. Utrošićete oko 150-200 g keksa i pola velike tegle marmelade. Količina marmelade svakako zavisi od njne gustine-ako je gušća, potrebo je više, i obrnuto. Za spajanje krugova koristite željenu količinu fila.
  6. Gotove šubare valjajte u mleveni keks i pospite kakaom.
  7. Kada je u pitanju fil, pravila sam ga prilično odokativno. Bez brige, ne može da ne uspe. Aako vam se učini da je tvrd, dodajte još marmelade, a ako vam se učini da je mek, dodajte još keksa.
  8. Smesa treba da bude mekša nego za bombice. Kora će svakako upiti višak tečnosti ;):

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.