Sjajan kolač: šipak šubare – Kristina Gašpar

Šipak šubare su dobile ime po pekmezu (marmeladi) od šipka koji sam koristila za pripremu ovih kolača.

Šipak šubare - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Šipak šubare – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Šipak šubare – Kristina Gašpar

  • Neophodni sastojci za koru:
  • 5 jaja (S klase)
  • 100 g šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 5 g kakaoa
  • Neophodni sastojci za fil:
  • 50 g čokolade
  • 30 ml vode
  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 narandža (rendana kora i sok)
  • po potrebi mleveni keks (oko 250 g)
  • po potrebi marmelada od šipka (oko pola velike tegle)
  • Neophodni sastojci za dekoraciju (posipanje)
  • 1 kašika kakaoa
  1. Za koru umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi. Potom dodavati žumanca-jedno po jedno. Sve suve sastojke sjediniti u posebnoj posudi i dodati u smesu od jaja i šećera. Dobro sjediiti sve sastojke. Testo peći u podmazanom plehu dimenzija 34*34 cm 15-tak minuta na 150 stepeni.
  2. Ostaviti koru u plehu da se dobro ohladi. Posuti je mlevenim keksom, ali ne previše. Keks služi za laše sečenje-kako se kora ne bi lepila za modlu.
  3. Ohlađenu koru seći okruglom modlicom. Ja sam koristila modlicu prečnika 2 cm, a vi svakako možete koristiti i veću, po želji. Broj kolačića zavisi od veličine modlice.
  4. Filom spajati po 2 kruga.
  5. Fil ćete napraviti na sledeći način: istopite čokoladu sa vodom, pa dodajte orahe i izmrvljene ostatke kore. Potom dodajte rendanu koru i sok od narandže. Sjedinite sve sastojke mešanjem. Postepeno dodajte marmeladu i keks. Utrošićete oko 150-200 g keksa i pola velike tegle marmelade. Količina marmelade svakako zavisi od njne gustine-ako je gušća, potrebo je više, i obrnuto. Za spajanje krugova koristite željenu količinu fila.
  6. Gotove šubare valjajte u mleveni keks i pospite kakaom.
  7. Kada je u pitanju fil, pravila sam ga prilično odokativno. Bez brige, ne može da ne uspe. Aako vam se učini da je tvrd, dodajte još marmelade, a ako vam se učini da je mek, dodajte još keksa.
  8. Smesa treba da bude mekša nego za bombice. Kora će svakako upiti višak tečnosti ;):

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sjajan kolač: šipak šubare – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.