Sir od dunja (Quittenkäse) – Kitnkez – Kristina Gašpar

0

Sir od dunja (Quittenkäse)- Kitnkez – nikada ranije  nisam pravila ovaj slatkiš, a ne pamtim ni kada sam ga poslednji put jela. Pamtim zimske dan i babin sir od dunja…

Sir od dunja - Kitnkez - Kristina Gašpar
Sir od dunja – Kitnkez – Kristina Gašpar

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online
Osvojite nagradu za najbolji recept 2014. godine! - Recepti & Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2
Najbolji recept godine – Recepti i Kuvar online
Sir od dunja - Kitnkez - Kristina Gašpar
Štampanje

Sir od dunja (Quittenkäse) - Kitnkez - Kristina Gašpar

Nikada ranije nisam pravila ovaj slatkiš, a ne pamtim ni kada sam ga poslednji put jela. Pamtim zimske dan i babin sir od dunja...
Obrok Desert, Užina
Kuhinja Internacionalna
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 40 minutes
Broj osoba 10 osoba

Sastojci

  • 500 g dunje očišćenih i iseckanih
  • 100 g limun bez kore
  • 400 g šećer
  • 1 štapić vanile ili jedan vanilin šećer
  • orasi po potrebi
  • lešnici po potrebi
  • susam po potrebi
  • kristal šećer po potrebi

Uputstvo za pripremu

  1. Dunje i limun naliti vodom (da "ogrezne"). Kuvati na nižoj temperaturi dok voda ne ispari. Od dunja i limuna napraviti pire (štapnim mikserom, u blenderu...). Vratiti na ringlu i dodati šećer. Kuvati dok se ne zgusne (kada varjača ostavlja trag na dnu šerpe, sir od dunja je gotov). Sir od dunja možete sipati u silikonske ili metalne modlice željenih veličina i oblika. Takođe, smesu možete sipati u običan pleh i seći na komade kada se kitnkez stegne.
    Sir od dunja - Kitnkez - Kristina Gašpar
  2. Po želji, seckane orahe možete umešati, pa kitnkez izliti u modle ili pleh. Navikla sam na kitnkez sa orasima, tako su ga moji pripremali. Baba ga je najčešće stavljala između dva lista oblande i kasnije ga sekla na štanglice. Ja sam se odlučila za modlice. Kada ga izvadite iz modlica ili isečete, možete ga uvaljati u kristal šećer, susam, kokos, mlevene orahe i slično.
    Sir od dunja - Kitnkez - Kristina Gašpar

Beleške

Kitnkez je poželjno dobro osušiti na vazduhu jer kao takav može dugo da traje,  a da se ne pokvari.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.