Sir od dunja (Quittenkäse)- Kitnkez – nikada ranije nisam pravila ovaj slatkiš, a ne pamtim ni kada sam ga poslednji put jela. Pamtim zimske dan i babin sir od dunja…

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>


Sir od dunja (Quittenkäse) – Kitnkez – Kristina Gašpar
Nikada ranije nisam pravila ovaj slatkiš, a ne pamtim ni kada sam ga poslednji put jela.
Pamtim zimske dan i babin sir od dunja…
- 500 g dunje (očišćenih i iseckanih)
- 100 g limun (bez kore)
- 400 g šećer
- 1 štapić vanile (ili jedan vanilin šećer)
- orasi (po potrebi)
- lešnici (po potrebi)
- susam (po potrebi)
- kristal šećer (po potrebi)
- Dunje i limun naliti vodom (da „ogrezne“).
Kuvati na nižoj temperaturi dok voda ne ispari.
Od dunja i limuna napraviti pire (štapnim mikserom, u blenderu…).
Vratiti na ringlu i dodati šećer.
Kuvati dok se ne zgusne (kada varjača ostavlja trag na dnu šerpe, sir od dunja je gotov).
Sir od dunja možete sipati u silikonske ili metalne modlice željenih veličina i oblika.
Takođe, smesu možete sipati u običan pleh i seći na komade kada se kitnkez stegne. - Po želji, seckane orahe možete umešati, pa kitnkez izliti u modle ili pleh.
Navikla sam na kitnkez sa orasima, tako su ga moji pripremali.
Baba ga je najčešće stavljala između dva lista oblande i kasnije ga sekla na štanglice.
Ja sam se odlučila za modlice.
Kada ga izvadite iz modlica ili isečete, možete ga uvaljati u kristal šećer, susam, kokos, mlevene orahe i slično.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!