Sir od dunja (Quittenkäse) – Kitnkez – Kristina Gašpar

Sir od dunja (Quittenkäse)- Kitnkez – nikada ranije  nisam pravila ovaj slatkiš, a ne pamtim ni kada sam ga poslednji put jela. Pamtim zimske dan i babin sir od dunja…

Sir od dunja - Kitnkez - Kristina Gašpar
Sir od dunja – Kitnkez – Kristina Gašpar

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online
Osvojite nagradu za najbolji recept 2014. godine! - Recepti & Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2
Najbolji recept godine – Recepti i Kuvar online

Sir od dunja (Quittenkäse) – Kitnkez – Kristina Gašpar

Nikada ranije nisam pravila ovaj slatkiš, a ne pamtim ni kada sam ga poslednji put jela.
Pamtim zimske dan i babin sir od dunja…

  • 500 g dunje (očišćenih i iseckanih)
  • 100 g limun (bez kore)
  • 400 g šećer
  • 1 štapić vanile (ili jedan vanilin šećer)
  • orasi (po potrebi)
  • lešnici (po potrebi)
  • susam (po potrebi)
  • kristal šećer (po potrebi)
  1. Dunje i limun naliti vodom (da „ogrezne“).
    Kuvati na nižoj temperaturi dok voda ne ispari.
    Od dunja i limuna napraviti pire (štapnim mikserom, u blenderu…).
    Vratiti na ringlu i dodati šećer.
    Kuvati dok se ne zgusne (kada varjača ostavlja trag na dnu šerpe, sir od dunja je gotov).
    Sir od dunja možete sipati u silikonske ili metalne modlice željenih veličina i oblika.
    Takođe, smesu možete sipati u običan pleh i seći na komade kada se kitnkez stegne.
  2. Po želji, seckane orahe možete umešati, pa kitnkez izliti u modle ili pleh.
    Navikla sam na kitnkez sa orasima, tako su ga moji pripremali.
    Baba ga je najčešće stavljala između dva lista oblande i kasnije ga sekla na štanglice.
    Ja sam se odlučila za modlice.
    Kada ga izvadite iz modlica ili isečete, možete ga uvaljati u kristal šećer, susam, kokos, mlevene orahe i slično.

Kitnkez je poželjno dobro osušiti na vazduhu jer kao takav može dugo da traje,  a da se ne pokvari.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sir od dunja (Quittenkäse) – Kitnkez – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.