Sirup od dva glavna sastojka otpušava sinuse, leči kašalj i prehladu u rekordnom roku - Pixabay
Sirup od dva glavna sastojka otpušava sinuse, leči kašalj i prehladu u rekordnom roku - Pixabay

Ovaj sirup od dva glavna sastojka otpušava sinuse, leči kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu da ga koriste i deca.

Glavni sastojci:

– 250 grama svežeg luka isečenog na komade srednje veličine – oko 125 grama meda

Po želji možete dodati i sledeće sastojke:

– 1 kašičica belog luka (celog ili u prahu) koji olakšava bol – 1 do 2 kašike bresta (suvog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo – 1 do 2 kašike sveže narezanog korena đumbira ili 1 kašika praha korena đumbira koji zagreva, pospešuje cirkulaciju i sveukupnu efikasnost sirupa – 1 do 2 kašike korena belog sleza koji smiruje iritirano grlo i kašalj

U sirup možete staviti sve ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od dve kašike ukupno.

Sirup od dva glavna sastojka otpušava sinuse, leči kašalj i prehladu u rekordnom roku - Pixabay
Sirup od dva glavna sastojka otpušava sinuse, leči kašalj i prehladu u rekordnom roku – Pixabay

Postupak:

  1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nerđajućeg čelika ili stakla (ne aluminijuma). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).
  2. Uključite šporet na laganu vatru i pustite da lagano vri. Kad med postane tečan, još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje lekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva lekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite na par minuta kako biste na brzinu promešali sirup i sprečili da ne zagori (iako bi vatra trebalo da bude dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).
  3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić sa vatre. Procedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) stavite u malu posudu s poklopcem i držite ga u frižideru.

Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od na svakih pola sata. Doza: 1 kašičica za decu do 10 godina, a 1 supena kašika za decu stariju od 10 godina i odrasle.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!