Sirup od kopriva – vreme je za sokove od biljaka iz šuma i sa livada. Krenula sam sa koprivom.
U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njene lekovite vrednosti. Upotrebljava se kao lek od mnogih bolesti : groznice, kašlja , žutice, krvoliptanja iz nosa, grudobolje, malokrvnosti, protiv opadanja kose, protiv reumatizma…
Lekovita je, ako je berete na mestima koja su udaljena od puteva i njiva na kojima se koriste pesticidi.
Sirup od kopriva, sastojci:
- 1 kg mladih kopriva, ili vrhovi onih malo većih biljaka
- 100 grama listova biljke matičnjak
- 1/2 kg limuna
- 6 litara vode
- 3 kg šećera
Sirup od kopriva, priprema:
- Koprivu i matičnjak operite pod mlazom vode, stavite u lonac.
- Vodu stavite da provri. Sklonite je sa vatre i ostavite petnaestak minuta da se prohladi.
- Tako prohlađenom vodom prelijte koprive. Poklopite lonac, povremeno promešajte. Ostavite tako da odstoji najmanje 4-5 sati na hladnom mestu.
- Napravite rastvor od 1 kašike limunovog soka, 1 kašike sode bikarbone i 2,5 dl vode. U tom rastvoru, dobro operite limun. Zatim ga operite pod mlazom hladne vode.
- Procedite tečnost od kopriva kroz cediljku. Koprive takodje izgnječite kroz cediljku, da ostane samo suva masa od kopriva.
- U proceđenu tečnost dodajte šećer i sok od limuna. Koru od limuna isecite na sitne komade i dodajte u tečnost. Zatim dodajte šećer i mešajte, povremeno, sat vremena da se otopi šećer i tečnost poprimi malo miris limuna.
- Zatim procedite kroz gustu cediljku. Punite sterilisane flaše i pasterizujte na klasičan način u loncu na čijem ste dnu stavili krpu ili novine, poredjali dobro zatvorene flaše. Nalili vodom i od trenutka vrenja pustili da vri 5 minuta.
- Ostaviti da se tečnost ohladi, obrisati flaše i spakovati u kartonske kutije na hladnom mestu do upotrebe.
- Sirup možete sipati u manje plastične flaše i ostaviti u zamrzivač bez pasterizacije. Posle otvaranja, flašu obavezno držati u frižideru tokom upotrebe. Razblažiti običnom ili kiselom vodom, po želji.
Ako želite sok, onda na 6 litara vode, dodajte 800 gr do 1kg šećera po istom postupku. U tom slučaju sok odmah možete piti, bez rastvaranja.
Ovako se može napraviti sok za dijabetičare, bez šećera, pasterizovati a prilikom konzumacije, dodati zasladjivače koje koriste dijabetičari.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!