Sitni kolači – mnogi me pitaju kako pravim sitne kolače od keksa – traže mi recepte, pitaju za nazive kolača…
Većinu kolača pravim napamet. Naravno, moraju se znati osnovna pravila.
Kombinujem razne sastojke. Počnem da pravim jedno, pa napravim nešto treće.
Dobijam i pitanja na temu mlevenog keksa poput: „Da li mogu da koristim X umesto Y keksa? Da li posne sastojke mogu zameniti mrsnim i obrnuto?“…
Možete, naravno.
Kada je u pitanju mleveni keks, prepuštam vam da sami odlučite koji ćete keks koristiti. Koristite onaj koji volite, koji imate ili onaj koji možete sebi priuštiti.

Kada je reč o orašastim plodovima, ako ne volite orahe, zamenite ih nečim drugim. Ali, morate uzeti u obzir i činjenicu da se ne ponašaju isto svi orašasti plodovi – neki upijaju manje, a neki više tečnosti. Ni to nije problem, kada se smesa prohladi, procenićete da li treba da dodate još orašastih plodova ili keksa.
Isto se odnosi i na količine orašastih plodova – ako u receptu piše da treba staviti, npr., po 150 g oraha i keksa, znači ukupno 300 g, odnos možete promeniti onako kako vama odgovara. Ne mora uvek biti u pitanju odnos 1:1.

Čokolada, koliko mogu da primetim, predstavlja ozbiljan problem. Velika većina svašta nešto naziva čokoladom. Naravno, koliko para, toliko muzike. Ali, savetujem da iskoristite akcije i kupite kvalitetnu čokoladu ako želite da uživate u pravom ukusu čokolade.
Mnogi se čude čudu kada čuju da u glazure stavljam vodu ili mleko. Kažu da se njima „čokolada“ zgusne kada dodaju tečnost. Ali, to nije prava čokolada. Ta „čokolada“ koja se zgusne prilikom dodavanja tečnosti je, u stvari, nekvalitetna kakao tabla.
Prava čokolada je prilično retka kada se otopi, a kada se doda tečnost, ona bude još ređa. Ali, ne brinite-glazura će vam biti glatka i neće pucati.
Podrazumeva se da možete koristi čokoladu ili „čokoladu“ na koju ste navikli.
Znači, sve sastojke možete prilagoditi svom ukusu i džepu.
Recepti za sitne kolače:
Kristina Gašpar blog Domaćica za sve
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!