Sitni kolači i saveti by Kristina Gašpar

Sitni kolači – mnogi me pitaju kako pravim sitne kolače od keksa – traže mi recepte, pitaju za nazive kolača…

Većinu kolača pravim napamet. Naravno, moraju se znati osnovna pravila.

Kombinujem razne sastojke. Počnem da pravim jedno, pa napravim nešto treće.

Dobijam i pitanja na temu mlevenog keksa poput: „Da li mogu da koristim X umesto Y keksa? Da li posne sastojke mogu zameniti mrsnim i obrnuto?“…

Možete, naravno.

Kada je u pitanju mleveni keks, prepuštam vam da sami odlučite koji ćete keks koristiti. Koristite onaj koji volite, koji imate ili onaj koji možete sebi priuštiti.

Lešnik karamela kuglice - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Lešnik karamela kuglice – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kada je reč o orašastim plodovima, ako ne volite orahe, zamenite ih nečim drugim. Ali, morate uzeti u obzir i činjenicu da se ne ponašaju isto svi orašasti plodovi – neki upijaju manje, a neki više tečnosti. Ni to nije problem, kada se smesa prohladi, procenićete da li treba da dodate još orašastih plodova ili keksa.

Isto se odnosi i na količine orašastih plodova – ako u receptu piše da treba staviti, npr., po 150 g oraha i keksa, znači ukupno 300 g, odnos možete promeniti onako kako vama odgovara. Ne mora uvek biti u pitanju odnos 1:1.

Moka kuglice - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Moka kuglice – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Čokolada, koliko mogu da primetim, predstavlja ozbiljan problem. Velika većina svašta nešto naziva čokoladom. Naravno, koliko para, toliko muzike. Ali, savetujem da iskoristite akcije i kupite kvalitetnu čokoladu ako želite da uživate u pravom ukusu čokolade.

Mnogi se čude čudu kada čuju da u glazure stavljam vodu ili mleko. Kažu da se njima „čokolada“ zgusne kada dodaju tečnost. Ali, to nije prava čokolada. Ta „čokolada“ koja se zgusne prilikom dodavanja tečnosti je, u stvari, nekvalitetna kakao tabla.

Prava čokolada je prilično retka kada se otopi, a kada se doda tečnost, ona bude još ređa. Ali, ne brinite-glazura će vam biti glatka i neće pucati.

Podrazumeva se da možete koristi čokoladu ili „čokoladu“ na koju ste navikli.

Znači, sve sastojke možete prilagoditi svom ukusu i džepu.

Recepti za sitne kolače:

Lešnik karamela kuglice

Moka kuglice

Kristina Gašpar blog Domaćica za sve

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sitni kolači i saveti by Kristina Gašpar

Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.