Sitni kolači i saveti by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

Sitni kolači – mnogi me pitaju kako pravim sitne kolače od keksa – traže mi recepte, pitaju za nazive kolača…

Većinu kolača pravim napamet. Naravno, moraju se znati osnovna pravila.

Kombinujem razne sastojke. Počnem da pravim jedno, pa napravim nešto treće.

Dobijam i pitanja na temu mlevenog keksa poput: “Da li mogu da koristim X umesto Y keksa? Da li posne sastojke mogu zameniti mrsnim i obrnuto?”…

Možete, naravno.

Kada je u pitanju mleveni keks, prepuštam vam da sami odlučite koji ćete keks koristiti. Koristite onaj koji volite, koji imate ili onaj koji možete sebi priuštiti.

Lešnik karamela kuglice - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Lešnik karamela kuglice – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kada je reč o orašastim plodovima, ako ne volite orahe, zamenite ih nečim drugim. Ali, morate uzeti u obzir i činjenicu da se ne ponašaju isto svi orašasti plodovi – neki upijaju manje, a neki više tečnosti. Ni to nije problem, kada se smesa prohladi, procenićete da li treba da dodate još orašastih plodova ili keksa.

Isto se odnosi i na količine orašastih plodova – ako u receptu piše da treba staviti, npr., po 150 g oraha i keksa, znači ukupno 300 g, odnos možete promeniti onako kako vama odgovara. Ne mora uvek biti u pitanju odnos 1:1.

Moka kuglice - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Moka kuglice – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Čokolada, koliko mogu da primetim, predstavlja ozbiljan problem. Velika većina svašta nešto naziva čokoladom. Naravno, koliko para, toliko muzike. Ali, savetujem da iskoristite akcije i kupite kvalitetnu čokoladu ako želite da uživate u pravom ukusu čokolade.

Mnogi se čude čudu kada čuju da u glazure stavljam vodu ili mleko. Kažu da se njima “čokolada” zgusne kada dodaju tečnost. Ali, to nije prava čokolada. Ta “čokolada” koja se zgusne prilikom dodavanja tečnosti je, u stvari, nekvalitetna kakao tabla.

Prava čokolada je prilično retka kada se otopi, a kada se doda tečnost, ona bude još ređa. Ali, ne brinite-glazura će vam biti glatka i neće pucati.

Podrazumeva se da možete koristi čokoladu ili “čokoladu” na koju ste navikli.

Znači, sve sastojke možete prilagoditi svom ukusu i džepu.

Recepti za sitne kolače:

Lešnik karamela kuglice

Moka kuglice

Kristina Gašpar blog Domaćica za sve

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!