Škotska pita. Samo je oblik škotske pite uvek tradicionalan – okrugao, prečnika je 10-15 cm, visine 5-10 cm.
Deo tradicionalnog škotskog odevanja je kilt, suknja koja je napravljena od kariranog materijala tartana i koja se nosi sa malom torbicom prekog njega i koja se zove sporan. Običaj nalaže da se u čarapi nosi mali nož.
Neizostavni instrument na svim tradicionalnim svečanostima, proslavama, svadbama i rođendanima, pravi Škotlanđani sviraju gajde.
Škotska pita, sastojci:
- 4 jaja
- 1dl ulja
- 1dl mleka
- 150g brašna
- 1 kesica suvoga kvasca
- pola kašičice soli
- 150g rendanog sira
- 150g sitno seckanih kiselih krastavaca
- 150g sitno seckane pečenice
- 1 šolja brašna.
Škotska pita, priprema:
- Umutiti jaja, dodati ulje, mleko, so, seckane krastavce, pečenicu, sir, suvi kvasac pa postepeno dodati brašno.
- Masu sipati u podmazan i brašnom posuti pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta, dok lepo ne porumeni.
- I topla i hladna je odlična.