Sladoled kocke – Slađana Šćekić
Sladoled kocke – za ljubitelje kremastih kolača ovo je prava stvar….
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Sladoled kocke – Slađana Šćekić
- Za koru:
- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 2 kašike ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 žumance
- Za fil:
- 6 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 750 ml mleka
- 250 g margarina ili putera
- 2 kesice vanilin šećera
- Za prelivanje kore:
- 250 ml hladnog mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- Umutiti belanca sa šećerom, pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, ulje i dodati žumance, (žumanac dodajem, jer je kora sa žumancetom veoma mekana, a kora ostaje bela.
- Smesu za koru preručiti u pleh (35X25cm) i peći na 200 C, oko 15 minuta.
- Dok se kora peče sastaviti brašno, žumanca, vanilin šećer i šećer sa malo mleka, pa sve zajedno polako u mlazu sipati u ostalo provrelo mleko. Kada se fil zgusnuo skloniti ga i ohladiti. Ohlađeni fil sastaviti sa umućenim margarinom.
- Ispečenu koru preliti sa hladnim mlekom, pomešanim sa vanilin šećerom.
- Kad je kora upila svo mleko, koru ohladiti. Na ohlađenu koru staviti ohlađeni fil.
- Odozgo staviti umućen šlag ili topljenu čokoladu.