Stare knjige i publikacije - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Stare knjige i publikacije - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu

U sklopu naše akcije prikupljanja i očuvanja starih, tradicionalnih recepata iz svih delova Srbije, obišli smo Narodni muzej Zrenjanin, u čijem je vlasništvu, kao deo Etnološke zbirke, nekoliko starih i vrednih knjiga i brošura.

Naime, u Etnološkoj zbirci, u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu, postoje dve publikacije koje sadrže recepte, a radi se o knjigama pod nazivom:

  • Slatka zimnica (nepoznata je godina izdanja, ali se pretpostavlja da je iz prve polovine 20. veka)
Slatka zimnica - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Slatka zimnica – u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Slatka zimnica - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Slatka zimnica – u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
  • Domaće konzerviranje voća i povrća sterilisanjem, 1932. godina, sakupio N. Stojković.
Domaće konzerviranje voća i povrća sterilisanjem - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Domaće konzerviranje voća i povrća sterilisanjem – u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Takođe, u oviru ovog odeljenja i Etnološke zbirke, nalazi se kutijica sa receptima sakupljenim iz novina, a sačuvala ih je i sakupljala čuvena apotekarska porodica Moljac iz Zrenjanina. Pretpostavka je da, takođe, potiču iz perioda prve polovine 20. veka.

Stari recepti isecani iz novina - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Stari recepti isecani iz novina – u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Isto tako, u okviru Specijalne biblioteke Narodnog muzeja Zrenjanin, koja čuva i zbirke, stare i retke knjige, nalazi se časopis Ženski svet: list dobrotvornih zadruga srpskinja (od januara do decembra 1887. godine) u kome se mogu pronaći mnogi korisni tekstovi i saveti za žene toga doba, pa i recepti. U Biblioteci Matice srpske i Narodnoj biblioteci Srbije, mogu se pronaći digitalizovani primerci publikacije Ženski svet sa početka 20. veka.

Ženski svet iz 1887. godine - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Ženski svet iz 1887. godine – u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Ženski svet iz 1887. godine - u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Ženski svet iz 1887. godine – u vlasništvu Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Istorijat Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Muzej je osnovan 1906. godine kao Muzej Torontalske županije, odlukom Municipijalnog odbora, a na inicijativu Kulturnog udruženja Torontalske županije. Sudeći prema svim do sada raspoloživim izvorima, Muzej je započeo rad sa publikom tek 1911. godine.

Zrenjaninski Narodni muzej spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Ovakvim načinom organizacije bogato kulturno nasleđe ovog područja iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije došlo je u okvire sistematske zaštite i stručne obrade specijalizovane ustanove sa stručnjacima svih potrebnih profila. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta.

Prostor stalne postavke Muzeja ima površinu od 1200 m2. Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – primenjenu i likovnu umetnost. Takođe, na prvom spratu se nalazi i Soba istorije sporta. Deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja. Prezentacija zbirki odvija se u okviru stalne postavke i tematskih izložbi.

Trenutno zrenjaninski Narodni muzej raspolaže i sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade, to su Salon, Mali salon i Hol Muzeja, koji je adaptiran u izložbeni prostor.

Veliku zahvalnost dugujemo Narodnom muzeju Zrenjanin, za mogućnost da fotografišemo retke knjige i publikacije iz Etnološke zbirke, koje su važan deo nematerijalne kulturne baštine.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.