Slatki hleb.
Slatki hleb, sastojci:
- 900 gr brašna,
- 20 gr svežeg kvasca,
- 120 ml mlakog mleka,
- 2 jajeta + 1 žumance,
- 125 gr putera,
- 100 gr suvog grožđa,
- 1 kašika kurkume,
- 50 gr brusnica,
- 5 kašika meda,
- 100 gr šećera,
- 2 kašike ulja.
Slatki hleb, priprema:
- Kvasac rastopite u mleku, dodajte kašičicu brašna, malo šećera i ostavite da nadođe.
- U činiji izmešajte jaja, žumance, šećer, med, puter, kurkumu, suvo grožđe, brusnice, ulje i ekstrat vanile, dodajte nadošli kvasac, ostatak brašna, zamesite glatko testo i ostavite na toplom mestu da naraste.
- Posle pola sata testo premesite, stavite u dublju šerpu, podmažite i pospite brašnom ili šerpu obložite papirom za pečenje.
- Što kolač više ode u visinu to je lepši.
- Pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Odnosno dok lepo ne porumeni. Kolač ohladite i pospite šećerom u prahu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!