Slatko od divljih i pitomih jagoda – Snežana Kitanović
Slatko od divljih i pitomih jagoda – sezona jagoda uveliko je počela… iskoristite ih za pravljenje raznih poslastica!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Slatko od divljih i pitomih jagoda – Snežana Kitanović
Slatko od divljih i pitomih jagoda – sezona jagoda uveliko je počela… iskoristite ih za pravljenje raznih poslastica!
- 1/2 kg. divljih jagoda
- 1/2 kg. pitomih jagoda
- 1 kg. šećera (ja sam stavila 800gr.)
- Jagode očistiti od peteljki i oprati ih.
- U veliku i duboku šerpu sipati šećer, preliti vodom, tek toliko da šećer ogrezne staviti na ringlu da provri a zatim staviti jagode.
- Pustiti da provri, a onda malo smanjiti temperaturu i kuvati.
- Ne mešati, samo malo protresti šerpu i povremeno skidati penu.
- Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
- Kad je kuvano (otprilike treba 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
- Slatko sipati u čiste i suve tegle i dobro zatvoriti.