Slatko od smokava – Jelena Nikolić

Slatko od smokava.

Slatko od smokava, sastojci:

  • 1 kg smokava
  • 1 kg šećera
  • 200 ml vode
  • 1 limun

Slatko od smokava, priprema:

  • Smokve dobro oprati, iseći im drščice i čačkalicom svaku bocnuti na nekoliko mesta.
  • Staviti ih u veću šerpu, nasuti vodu i staviti na ringlu. Kad provri, posle dva minuta, vodu prosuti, nasuti hladnu i ponoviti postupak. Isprati smokve hladnom vodom i izvaditi ih u rešetku.
  • Skuvati gust sirup od šećera i vode. Spuštati smokve, jednu po jednu i kuvati na umerenoj temperaturi oko sat vremena. Ne mešati, samo povremeno protresti šerpu.
  • Pred kraj kuvanja, dodati limun isečen na kolutove. Slatko je gotovo kad kašiku sirupa stavite na tacnu, vrhom kašike napravite liniju, a linija ostaje.
  • Skloniti sa ringle, skinuti penu i pokriti mokrom čistom krpom. Ostaviti da odstoji 10-15 sati, da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 C. Posle 30 minuta izvaditi tegle, ostaviti da se skroz ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti.
  • Uživajte u ukusu!

Smokve za slatko treba da su zrele, a čvrste. Ja slatko kuvam od 2kg smokava.

Jelena Nikolić

Prvobitno objavljeno: 22.10.2019.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slatko od smokava – Jelena Nikolić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.