Slatko od smokava.
Snežana Kitanović, blog Nenine kuhinjske čarolije >>>
Slatko od smokava – Snežana Kitanović
Slatko od smokava.
Slatko od smokava, sastojci:
- 1,3 kg smokava (zrelih)
- 1 kg šećera
- 200 ml vode
Slatko od smokava, priprema:
- Smokve oprati i odstraniti im peteljke.
- Na plotnu staviti šerpu, sipati šećer, dodati hladnu vodu tek toliko da šećer ogrezne.
- Ostavite da šećer i voda provre a zatim spustiti smokve, lagano protresti posudu da se ravnomerno rasporede i smanjite temperaturu na umereno (sa najače temperature, kako je bilo na početku).
- Masa treba da krčka, sve vreme , ne mešati varjačom već, laganjim protresanjem šerpe povremeno promešati sadržaj.
- Čim se počne pojavljivati bela pena na površini, počnite je skidati.
Posle oko 60-70 minuta od momenta kada je slatko počelo da vri supenom kašikom izvaditi na mali tanjirić malo soka, sačekati par trenutaka da se vidi da li je slatko kuvano. - Kada je gotovo skloniti šerpu, prekriti je vlažnim krpom i ostaviti da se ohladi, obično da prenoći.
- Tegle dobro obrisati mlakom vlažnom krpom da spolja ne ostanu lepljive!
Snežana Kitanović
Prvobitno objavljeno: 09.11.2015.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!