Slatko od smokava – Snežana Kitanović

2

Slatko od smokava.

Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Slatko od smokava – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Snežana Kitanović, blog Nenine kuhinjske čarolije >>>

Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Slatko od smokava - Snežana Kitanović

Slatko od smokava.
Obrok Desert
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 1 hour 10 minutes
Ukupno vreme 13 hours 10 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 1.300 gr. smokve zrele
  • 1 kg. šećera
  • 200 ml vode

Uputstvo za pripremu

  1. Smokve oprati i odstraniti im peteljke.
    Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
  2. Na plotnu staviti šerpu, sipati šećer, dodati hladnu vodu tek toliko da šećer ogrezne.
    Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
  3. Ostavite da šećer i voda provre a zatim spustiti smokve, lagano protresti posudu da se ravnomerno rasporede i smanjite temperaturu na umereno (sa najače temperature, kako je bilo na početku).
  4. Masa treba da krčka, sve vreme , ne mešati varjačom već, laganjim protresanjem šerpe povremeno promešati sadržaj.
  5. Čim se počne pojavljivati bela pena na površini, počnite je skidati. Posle oko 60-70 minuta od momenta kada je slatko počelo da vri supenom kašikom izvaditi na mali tanjirić malo soka, sačekati par trenutaka da se vidi da li je slatko kuvano.
  6. Kada je gotovo skloniti šerpu, prekriti je vlažnim krpom i ostaviti da se ohladi, obično da prenoći.
  7. Tegle dobro obrisati mlakom vlažnom krpom da spolja ne ostanu lepljive!

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

2 Komentara

  1. Miroslav Nikolić kaže

    Draga Snežana,
    Veoma lepo ste postavili ovaj recept, čak na slici vidim i list rozetle, ali ga u receptu nema, pa iz ličnog iskustva savetujem da se pred sam kraj kuvanja slatkog na ovu količinu smokvi i šećera doda jedan limun srednje veličine isečen na kolutove i tri, najviše četiri lista rozetle koja daje poseban miris i ukus slatkom. Naravno da će se list rozetle smežurati dok se kuva u slatkom koji minut, ali ja i njega sipam u tegle zajedno sa ostalim sastojcima u slatkom. Zdrava nam i srećna bila.

    1. Snežana Kitanović kaže

      Poštovani Miroslave,
      sva slatka kuvam bez dodataka /limun, list rozetle/, jer volim da se oseti onaj izvorni miris i ukus.
      Naročito u slatku od smokve, jagode, maline, kupine….jedino slatko gde bih stavila je slatko od belih i crvenih trešanja…..ali to je sve stvar ukusa, zar ne?
      Pozdrav!!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.