Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online

Slatko od smokava.

Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Slatko od smokava – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Snežana Kitanović, blog Nenine kuhinjske čarolije >>>

Slatko od smokava – Snežana Kitanović

IMG 6242 resize

Slatko od smokava.

Slatko od smokava, sastojci:

  • 1,3 kg smokava (zrelih)
  • 1 kg šećera
  • 200 ml vode

Slatko od smokava, priprema:

  1. Smokve oprati i odstraniti im peteljke.
    IMG 6239 resize
  2. Na plotnu staviti šerpu, sipati šećer, dodati hladnu vodu tek toliko da šećer ogrezne.
    PicMonkey Collage2 resize
  3. Ostavite da šećer i voda provre a zatim spustiti smokve, lagano protresti posudu da se ravnomerno rasporede i smanjite temperaturu na umereno (sa najače temperature, kako je bilo na početku).
  4. Masa treba da krčka, sve vreme , ne mešati varjačom već, laganjim protresanjem šerpe povremeno promešati sadržaj.
  5. Čim se počne pojavljivati bela pena na površini, počnite je skidati.
    Posle oko 60-70 minuta od momenta kada je slatko počelo da vri supenom kašikom izvaditi na mali tanjirić malo soka, sačekati par trenutaka da se vidi da li je slatko kuvano.
  6. Kada je gotovo skloniti šerpu, prekriti je vlažnim krpom i ostaviti da se ohladi, obično da prenoći.
  7. Tegle dobro obrisati mlakom vlažnom krpom da spolja ne ostanu lepljive!
Snežana Kitanović

Prvobitno objavljeno: 09.11.2015.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!