Slatko od trešanja.
Slatko od trešanja, sastojci:
- 1 kg trešanja (očišćenih)
- 1,2 kg šećera
- 1 kesica vanilin sećera
- 1 limun
Slatko od trešanja, priprema:
- Trešnje oprati, očistiti koštice, izmeriti. Staviti ih u veću dublju šerpu i posuti šećerom (red trešanja – red šećera).
- Ostaviti desetak sati da odstoji, da trešnje puste sok.
- Staviti na ringlu, kad provri, kuvati na umerenoj temperaturi. Skidati penu. Ne mešati, samo malo protresti šerpu.
- Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
- Limun iseći na kolutove, oljuštiti ga i dodati pred kraj kuvanja. Tada dodati i vanilin secer.
- Kad je kuvano (treba oko 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta.
- Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
- Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, zagrejati i posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se dobro ohlade.
- Sipati slatko i dobro zatvoriti.
- Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!