Slatko od trešanja – Jelena Nikolić

0
127
Slatko od trešanja - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Slatko od trešanja - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Slatko od trešanja.

Slatko od trešanja, sastojci:

  • 1 kg trešanja (očišćenih)
  • 1,2 kg šećera
  • 1 kesica vanilin sećera
  • 1 limun

Slatko od trešanja, priprema:

  • Trešnje oprati, očistiti koštice, izmeriti. Staviti ih u veću dublju šerpu i posuti šećerom (red trešanja – red šećera).
  • Ostaviti desetak sati da odstoji, da trešnje puste sok.
  • Staviti na ringlu, kad provri, kuvati na umerenoj temperaturi. Skidati penu. Ne mešati, samo malo protresti šerpu.
  • Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
  • Limun iseći na kolutove, oljuštiti ga i dodati pred kraj kuvanja. Tada dodati i vanilin secer.
  • Kad je kuvano (treba oko 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta.
  • Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
  • Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, zagrejati i posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se dobro ohlade.
  • Sipati slatko i dobro zatvoriti.
  • Uživajte u ukusu!

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Unesti svoj komentar
Unesite svoje ime ovde