Slavski kolač.
Slavski kolač, sastojci:
- 700 gr brašna i malo više ako je potrebno,
- 3,5 dl mlake vode,
- 1 kesica suvog kvasca ili pola pakovanja svežeg kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kašičica soli i
- 1 dl ulja.
Slavski kolač, priprema:
- U posudu za mešenje staviti mlaku vodu, dodati šećer i kvasac.
- Sačekati da kvasac nadođe pa dodati ulje, brašno i so i zamesiti testo da nebude ni meko ni tvrdo.
- Testo izvadititi na radnu površinu posutu brašnom i još malo mesiti testo.
- Testo staviti u posudu u kojoj ste zamesili testo i ostaviti da kisne da bude duplo.
- Testo izvaditi na radnu površinu i premesiti ga i odseći deo testa za ukrašavanje kolača, a od ostatka napraviti kolač i staviti u šerpu namazanu sa mašću i posutu brašnom ili ga staviti na pek papir.
- Od ostavljenog testa napraviti dve trake i uvrnuti jednu oko druge i staviti oko testa.
- Uzeti još testa i napraviti jednu manju i jednu veću traku i staviti na sredinu testa dužu traku a preko nje kraću traku.
- Napraviti još četiri trake i ukrasite kolač.
- Od ostatka testa napravite sitne loptice i poređajte oko kolača.
- Testo prekriti i ostaviti da stoji oko 20 minuta da ponovo naraste.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta pa smanjiti temperatutu na 150 stepeni i peći još oko 15 minuta.
- Pečen kolač izvaditi iz šerpe umiti vodom i uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
Slavski kolač mesim sama svake godine na dan Slave.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!