Slavski kolač – Nada Georgijev-Gačić

Slavski kolač.

Slavski kolač, sastojci:

  • 1 kockicu kvasca potopiti u malo tople vode
  • dodati kašičicu šećera i kašičicu soli, 1-2 kašike brašna i ostaviti da nadođe
  • 2 čaše (2 dl) vode
  • 1/2 čaše ulja
  • oko 1 kg brašna
  • 1 kašičicu šećera
  • korica limuna
  • 100 gr istopljenog margarina
  • 2-3 kašičice soli

Slavski kolač, priprema:

  • Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakom vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo.
  • Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava –
    na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
  • Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite dok testo ne počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
  • Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog margarina (rastopite 100 gr) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje.
  • Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste.
  • Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči.
  • Izručite ga na dasku. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi.
  • Važno je da bude „prekršten“, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrasi za slavski kolač, sastojci:

  • 200 gr brašna (za ukrase sam koristila oštro)
  • 100 gr gustina
  • 1 kašika soli
  • 1,5 dl hladne vode

Ukrasi za slavski kolači, priprema:

  • Brašno, gustin i so izmešajte. Dodajte 1 dl vode, pa viljuškom izmešajte. Ako je testo i nadalje mrvičasto, dodajte samo još malo vode. Ponovo izmešajte i tako dok ne dobijete testo koje možete sjediniti, a da se ne mrvi. Testo ne treba da bude meko, naprotiv. Ali, ne treba ni da se cepa, nego da ga možete lepo umesiti.
  • Kada ste dobro umesili testo, stavite ga u kesu, pa u frižider na 15 minuta.
  • Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slavski kolač – Nada Georgijev-Gačić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.