Slavski kolač – Nada Georgijev-Gačić

0
283
Slavski kolač - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Slavski kolač - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Slavski kolač.

Slavski kolač, sastojci:

  • 1 kockicu kvasca potopiti u malo tople vode
  • dodati kašičicu šećera i kašičicu soli, 1-2 kašike brašna i ostaviti da nadođe
  • 2 čaše (2 dl) vode
  • 1/2 čaše ulja
  • oko 1 kg brašna
  • 1 kašičicu šećera
  • korica limuna
  • 100 gr istopljenog margarina
  • 2-3 kašičice soli

Slavski kolač, priprema:

  • Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakom vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo.
  • Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava –
    na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
  • Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite dok testo ne počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
  • Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog margarina (rastopite 100 gr) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje.
  • Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste.
  • Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči.
  • Izručite ga na dasku. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi.
  • Važno je da bude „prekršten“, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrasi za slavski kolač, sastojci:

  • 200 gr brašna (za ukrase sam koristila oštro)
  • 100 gr gustina
  • 1 kašika soli
  • 1,5 dl hladne vode

Ukrasi za slavski kolači, priprema:

  • Brašno, gustin i so izmešajte. Dodajte 1 dl vode, pa viljuškom izmešajte. Ako je testo i nadalje mrvičasto, dodajte samo još malo vode. Ponovo izmešajte i tako dok ne dobijete testo koje možete sjediniti, a da se ne mrvi. Testo ne treba da bude meko, naprotiv. Ali, ne treba ni da se cepa, nego da ga možete lepo umesiti.
  • Kada ste dobro umesili testo, stavite ga u kesu, pa u frižider na 15 minuta.
  • Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!