So u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Pixabay
So u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Pixabay

So ne treba dodavati u bebinu ishranu!

Mnogi roditelji sebi postave ovo pitanje – Da li treba da dodam so dok kuvam bebi hranu? Odgovor je kratko i jasno – NE!

Iako ćete još uvek na našim prostorima čuti prijateljske savete kada beba odbija da jede neku hranu, da je malo poslite, oduprite se tom iskušenju. Iako naizgled deluje da mala količina, ma mrvica soli, ipak neće štetiti vašoj bebi – ona može da našteti i može da bude opasno. Ne samo što može biti opasno, već je i potpuno nepotrebno.

So u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Pixabay
So u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Pixabay

Ako ste odabrali da bebi sami kuvate obroke, onda imate i potpunu kontrolu nad tim šta beba unosi u svoj organizam. Vaša beba ne zna za ukuse i ne misli da je ona ukusnija ako je posoljena, pa izbegavajte da je na to i navikavate.

Opasnosti koje mogu biti izazvane soljenjem hrane vašoj bebi su visok krvni pritisak i otkazivanje bubrega.

Šta SO čini bubrezima i zašto to može biti štetno za zdravlje vaše bebe?

Nakon što organizam preuzme sve potrebno iz hrane, sve ostalo se tretira kao “višak”. Ukoliko bubrezi ne uklone ovaj višak, on se taloži u krvi i oštećuje telo. Bubrezi procesuiraju sodijum, fosfor, potazijum i vraćaju ga u krvotok. Na ovaj način bubrezi regulišu nivo ovih supstanci u telu, ovaj prirodni balans je potreban telu, ali preterani unos supstanci može biti štetan.

Nakon rečenog, imajte u vidu da su bebin digetivni trakt i bubrezi još uvek u razvoju i krhi, a ova dva organa su jedna od osetljivijih.

Bebini bubrezi nisu u stanju da obrade velike količine soli. Prevelika količina soli koja ne dolazi iz pridonog izvora voća, povrća, mleka može ošteti bubrege vaše bebe i u nekim slučajevima izazvati oštećenje mozga. Ovo nije da vas uplaši, već je zvanično saopštenje lekara i zabeležnih slučajeva. A mi kao roditelji uvek nastojimo da sprečimo sve što možemo i kada možemo.

Naravno, ovo ne isključuje, da u slučaju da pravite ceo pečeni hleb ili supu u velikom loncu, da kao opciju dodate i ¼ kašičice soli, jer količina soli “rasuta” na količinu sastojaka će biti zanemarljiva, ali samo u tom slučaju. Nemojte dodavati so ukoliko pravite količine samo za bebu.

Kako znati da beba dobija dovoljno soli onda?

Bebama je potrebna mala količina soli, manje od 1 grama sve dok ne navrše godinu dana.

Izbegavajte da dajete bebama obrađenu hranu i uvek čitajte etikete i sastav.

So se može naći u:

  • Voću
  • Povrću i salatama
  • Mesu
  • Ribi
  • Jajima
  • Sočivu
  • Majčinom ili adaptiranom mleku

Začini koji su bezbedni za vašu bebu, tekst možete pročitati ovde >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!