Sočivo i druge žitarice
Sočivo i druge žitarice

Sočivo i druge žitarice – izvod iz knjige Veseli zalogaji, Vulkan izdavaštvo (knjiga je poklon za 2. mesto u izboru za Najbolji recept godine).

Iako je sočivo žitarica, preporučljivo je da se kombinuje sa ostalim žitaricama u istom obroku. Takođe, sočivo se odlično slaže i sa jajima, ali i sa mesom. Od sočiva možete praviti i salatu. Ukoliko ste vešti, možete napraviti klice od sočiva, za šta će vam biti potrebno 5–7 dana, a zatim ih pomešajte sa seckanom svežom paprikom, kuvanim jajetom, malo maslinovog ulja, belim lukom i peršunom.

Dobra opcija je i prokuvano sočivo, koje takođe možete izmešati sa pomenutim namirnicama. Naravno, pustite mašti na volju, kombinujte omiljene ukuse povrća, jer neka specijalna ograničenja ne postoje.

Priprema:

Ukoliko sočivo servirate kao glavno jelo, onda ga prokuvajte 10–15 min, pa pomešajte sa izdinstanim povrćem (crnim i belim lukom, šargarepom, peršunom, celerom) i onda dokuvajte koliko je još potrebno

Namaz od sočiva

Skuvajte sočivo (ne zaboravite da preko noći odstoji u vodi). Izdinstajte jednu tikvicu na malo maslinovog ulja. U blender stavite kuvano sočivo, izdinstanu tikvicu, jedan-dva čena belog luka, malo peršuna, sok ½ limuna, jedan paradajz očišćen od ljuske, so i biber po ukusu. Sve izblendirajte i koristite kao namaz.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!