Sok od zove recept - foto ilustracija Image by RitaE from Pixabay
Sok od zove recept - foto ilustracija Image by RitaE from Pixabay

Domaći sok od zove recept za osveženje cele porodice! Sok od zove pomešan sa citrusnom aromom za poseban doživljaj u toplim danima.

Osim domaćeg soka od zove i domaći biljni čaj od sušenih cvetova i plodova zove, donosi vam mnoge zdravstvene pogodnosti.

Zova je listopadni žbun, retko se razvije u drvo, koje naraste od 4–6 m, a ređe do 10 m. Listovi su joj poredani u parove, dugi od 10–30 cm. Zova je hermafroditna biljka.

Cvetovi su grupisani u velike strukove, prečnika 10–25 cm. Pojedini cvetovi su beli, prečnika 5–6 mm, sa 5 latica. Cveta sredinom leta. Plod je mala tamna bobica, 3–5 mm u prečniku, grupisana u velikim grozdovima. Raste na sunčanim mestima, i na vlažnim i na suvim zemljištima.

Cvet zove se obično koristi za pravljenje sokova, čajeva i slično. Plod zove jedu mnoge ptice. Neki je smatraju korovom. Plodovi zove su jestivi nakon kuvanja, ali svi ostali delovi biljke su otrovni, zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.

Kako izgleda biljka zova, od koje se priprema domaći sok od zove?

Kora na stablu je sivosmeđa i ispucala, mlade grančice su zelene, sa upadljivim lenticelama a na prelomu se vidi bela, meka srž. Listovi su naspramni, neparno perasto složeni, cvetovi su u cimoznim štitolikim cvastima sa belim ili žućkastim cvetovima jakog mirisa.

Plod je sjajna, crno-ljubičasta okrugla koštunica sa crvenim sokom. Raste u srednjoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji i na Kavkazu, po šumama, zapuštenim mestima, oko naselja, a gaji se i po parkovima

Ovo je recept za sok od zove koji nam je poslala Jelena Nikolić, a koristi se za pripremu domaćeg soka od cvetova zove. Lokalni nazivi koji još se koriste za ovu biljku su: zohva, zofa, bazga, abzov, bažoina, bazag, bazdov, bazgovina, crna zova, bazovika, belika, boz, buzovka, zovik, zoha, zovljika, zofa, budzova.

Sok od zove, sastojci:

 • 70 cvetova zove
 • 5 l vode
 • 2 kesice limuntusa
 • 5 kg šećera

Sok od zove, priprema:

 • Cvetove zove stavite u veću činiju, staviti limuntus i usuti vodu.
 • Pokriti platnenom salvetom i ostaviti da stoji 24 sata.
 • Procediti kroz gazu i u tečnost dodati šećer. Mešati da se šećer otopi.
 • Sirup sipati u plastične flaše i staviti u zamrzivač.
 • Kad se odmrzne, trebalo bi ga upotrebiti za desetak dana.
 • Ako se sirup sipa u staklene flaše i ne zamrzava, treba dodati i konzervans.
 • Uživajte!

Kada se zova koristi u obliku domaćeg biljnog čaja, donosi mnoge zdravstvene prednosti. Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen cvet (Sambuci flos) i plod (Sambuci fructus). Hemijski sastav zove: cvet zove sadrži 1-3% flavonoida, glikozid sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene i tanine a osušeni plod zove sadrži antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A i B.

Za šta se koristi biljni čaj od zove? Koristi se kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva. Od davnina, u narodnoj medicini se koristi za preznojavanje kod gripa i nazeba i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa.

U svežem stanju, plod se koristi i za pripremu džema, a svež cvet za pripremu soka od zove u vidu sirupa.

Napomena, ukoliko koristite domaći čaj od sušenog cveta i ploda zove, mogući neželjeni efekti i interakcije sa lekovima su: preterana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.

Način pripreme i upotrebe domaćeg biljnog čaja od zove: dve kafene kašike cveta zove preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!