Šta nutricionista nikada ne jede? - Pixabay
Šta nutricionista nikada ne jede? - Pixabay

Šta nutricionista nikad ne jede? Nutricionista Bil Marler proveo je 20 godina istražujući slučajeve trovanja hranom koje su ljudi doživeli u restoranima, pekarama i drugim ugostiteljskim objektima.

Od tada on smatra da se nekim namirnicama jednostavno ne može verovati. Svoju listu namirnica objavio je u magazinu “Food Poisoning Journal” i rekao koju hranu bi zauvek stavio “na dijetu”.

Zaradivši 600.000 dolara u parnicama u kojima je pozvan da deluje kao lekar, shvatio je da se sa ovom hranom ne sme rizikovati nikada.

Sveže ostrige

Marler kaže da je video mnogo onih zaraženih hranom koji su jeli upravo ostrige. Taj broj se povećao u poslednjih pet godina u odnosu na dve dekade koje su iza nas. Razlog – zagreanje vode. Kako se pod uticajem globalnog zagrevanja, podiže i temperatura vode, dovodi do stvaranja mikrobakterija koje se skupljaju unutar njihovih ljuštura. Prilikom konzumacije ulaze u čovekovo telo i mogu biti pogubne po njegov život kako izazivaju trovanje.

Šta nutricionista nikada ne jede? - Pixabay
Šta nutricionista nikada ne jede? – Pixabay

Polukuvano voće i povrće

Ovo treba izbegavati po svaku cenu. Možda je lepo da se vi ne mućite i neko vam spremi hranu, ali što više ruku ona prođe do vas, veći je rizik po vaše zdravlje.

Sveže klice

Zovu ih superhranom, ali je neverovatno koliko bakterija se nalazi u njima (naročito salmonela i ešerihija koli).

Sirovo ili srednje pečeno meso

Govoreći o načinu spremanja mesa, apeluje da ono mora biti kuvalno ili pečeno na 160 stepeni kako bi se ubile bakterije poput ešerihije koli i salmonele. Nikakve druge opcije ne dolaze u obzir.

Nekuvana jaja

Setimo se samo epidemije salmonele koja je vladala 90tih godina u svetu. Prema mišljenju Marlera, šanse da se otrujete živim jajima mnogo je manje nego ranije, zbog stalnih kontrola koje se sprovode i načina skladištenja istih, ali opet apeluje da se nikako ne bi trebalo izlagati riziku.

Nepasterizovano mleko i sokovi

Pokret koji sve više zahvata i ohrabruje svet navodi potrošače da jedu i piju samo sveže, kako bilo kakva termička obrada smanjuje nutritivne vrednosti namirnica. Marler naprotiv kaže da pasterizacija nije štetan proces – ali da sveža pića mogu povećati rizik od zaraze baketrijama, virusima i parazitima.

Izvor: BKTVnews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!