Šta nutricionista nikada ne jede?

Šta nutricionista nikad ne jede? Nutricionista Bil Marler proveo je 20 godina istražujući slučajeve trovanja hranom koje su ljudi doživeli u restoranima, pekarama i drugim ugostiteljskim objektima.

Od tada on smatra da se nekim namirnicama jednostavno ne može verovati. Svoju listu namirnica objavio je u magazinu „Food Poisoning Journal“ i rekao koju hranu bi zauvek stavio „na dijetu“.

Zaradivši 600.000 dolara u parnicama u kojima je pozvan da deluje kao lekar, shvatio je da se sa ovom hranom ne sme rizikovati nikada.

Sveže ostrige

Marler kaže da je video mnogo onih zaraženih hranom koji su jeli upravo ostrige. Taj broj se povećao u poslednjih pet godina u odnosu na dve dekade koje su iza nas. Razlog – zagreanje vode. Kako se pod uticajem globalnog zagrevanja, podiže i temperatura vode, dovodi do stvaranja mikrobakterija koje se skupljaju unutar njihovih ljuštura. Prilikom konzumacije ulaze u čovekovo telo i mogu biti pogubne po njegov život kako izazivaju trovanje.

Šta nutricionista nikada ne jede? - Pixabay
Šta nutricionista nikada ne jede? – Pixabay

Polukuvano voće i povrće

Ovo treba izbegavati po svaku cenu. Možda je lepo da se vi ne mućite i neko vam spremi hranu, ali što više ruku ona prođe do vas, veći je rizik po vaše zdravlje.

Sveže klice

Zovu ih superhranom, ali je neverovatno koliko bakterija se nalazi u njima (naročito salmonela i ešerihija koli).

Sirovo ili srednje pečeno meso

Govoreći o načinu spremanja mesa, apeluje da ono mora biti kuvalno ili pečeno na 160 stepeni kako bi se ubile bakterije poput ešerihije koli i salmonele. Nikakve druge opcije ne dolaze u obzir.

Nekuvana jaja

Setimo se samo epidemije salmonele koja je vladala 90tih godina u svetu. Prema mišljenju Marlera, šanse da se otrujete živim jajima mnogo je manje nego ranije, zbog stalnih kontrola koje se sprovode i načina skladištenja istih, ali opet apeluje da se nikako ne bi trebalo izlagati riziku.

Nepasterizovano mleko i sokovi

Pokret koji sve više zahvata i ohrabruje svet navodi potrošače da jedu i piju samo sveže, kako bilo kakva termička obrada smanjuje nutritivne vrednosti namirnica. Marler naprotiv kaže da pasterizacija nije štetan proces – ali da sveža pića mogu povećati rizik od zaraze baketrijama, virusima i parazitima.

Izvor: BKTVnews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Šta nutricionista nikada ne jede?

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.