Šta se dešava sa vašim telom ako se odreknete alkohola? - Pixabay
Šta se dešava sa vašim telom ako se odreknete alkohola? - Pixabay

Pošto se odreknete alkohola, ćelije krvi će se obnoviti u roku od tri meseca i osećaćete se puno poletnije i zdravije. Šta alkohol radi našem telu i koliko mu treba da se oporavi?

Pošto prestanemo da pijemo, telo doživljava preporod. Obnavljaju se ćelije i krvi i jetre, bolje spavamo i bolje izgledamo. Proverite kako to izgleda kada ne prestanete da pijete…

Omamljenost, glavobolja, pulsiranje i zujanje u glavi samo su neki od simptoma mamurluka. Oduži li se celog dana, većina će i reći da sad neće piti neko vreme. Ali, već nedelju dana ili par dana posle, scenario se često ponavlja.

Kada preteramo s alkoholom, telu treba vremena da ga očisti iz organizma. Prvo što se javlja je mamurluk. Šta se događa s telom kada prestanete da pijete posle 24 sata, nedelju, mesec dana i posle tri meseca otkrila je doktorka Nial Kembel, stručnjak za zavisnost od alkohola za Daily Mail.

Posle 24 sata

Na 24 sata od opijanja osećaćete preznojavanje ili drhtanje, a u vrlo retkim slučajevima mogući su i napadi. Telo počinje da se čisti od alkohola, nivo šećera će se normalizovati i počećete normalno da funkcionišete. Osećaćete se bolje i manje ćete biti depresivni.

Šta se dešava sa vašim telom ako se odreknete alkohola? - Pixabay
Šta se dešava sa vašim telom ako se odreknete alkohola? – Pixabay

Posle nedelju dana

Alkohol je vrlo loš za san. Iako vam se čini da uz koju čašicu lakše zaspite, dugoročno on ometa san. Takođe je diuretik i podstiče telo da se reši viška tečnosti kroz znojenje i urin zbog čega možete da se budite noću stravično žedni. Ali, pošto prestanete da pijete, san će se popraviti već nakon nedelju dana.

Posle dve nedelje

Alkohol iritira trbuh i uzrokuje gorušicu koja se neće javljati pošto prestanete da pijete.

On ujedno sadrži i puno skrivenih kalorija. Npr. velika čaša vina sadrži 228 kalorija koje dodajete svojoj večeri, a da ni ne znate. Pošto prestanete da pijete i ako budete imalo vežbali, verovatno ćete i izgubiti kilograme.

Posle mesec dana

Izgledaćete bolje, a to ćete najviše videti na svojoj koži. Alkohol je vrlo štetan za kožu jer je čini manje elastičnom. Prestanete li da pijete, sprečićete i prerano starenje kože.

Posle 4-8 nedelja

Vaša jetra će se oporaviti i počeće bolje da radi. Najveći njen neprijatelj je upravo alkohol. Preterano opijanje može da vodi tihoj bolesti, tzv. alkoholnom hepatitisu. U početku ga nećete ni primetiti, ali ako pređe u cirozu koja je opasna i dugotrajna bolest, posledice će se pojaviti.

Već nekoliko čaša vina na dan od 175 ml na dve do tri sedmice može da dovede do razvoja masne jetre kod žena. Tada jetra glukozu pretvara u masnoću. Alkohol utiče na način na koji jetra prerađuje masnoću, a ako ga je previše i ćelije jetre postanu “pune masti”. Prestanete li da pijete, već posle nekoliko nedelja jetra će početi da odbacuje višak masti. Ako jetra nije previše oštećena, može se oporaviti već za četiri do osam nedelja.

Posle 12 nedelja

Stalno alkoholisanje čini ćelije krvi većim zbog čega se osećate umornije nego inače budući da te ćelije teže dostavljaju kiseonik po telu. Pošto se odreknete alkohola, ćelije krvi će se obnoviti u roku od tri meseca i osećaćete se puno poletnije i zdravije.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!