Šta treba jesti ujutro? - Pixabay
Šta treba jesti ujutro? - Pixabay

Opštepoznato je da je najvažniji obrok doručak. Ako niste ljubitelj pripremanja jutarnjeg obroka i držite se parole „bolje išta nego ništa“, zastanite na trenutak i razmislite o činjenicama. Šta treba jesti ujutro?

Peciva (slatka i slana)

Svi vole svratiti u pekaru, ali to ne treba raditi često. Evo zašto:

Visok sadržaj šećera u prelivima, punjenjima ili u samom testu dovodi do preteranog insulinskog odgovora (izlučuje se više). Zbog toga trenutno izazvani visok nivo šećera u krvi ubrzo dovodi do njegovog naglog pada. Ovako ekstremno podizanje i spuštanje nivoa šećera u krvi dovodi do toga da brzo nakon završenog obroka osećate glad i žudite za još višestruko prerađenim ugljenim hidratima.

Peciva punjena kremastim sirevima ili puterom podižu kalorijsku vrednost i sadržaj zasićenih masti koje uvećavaju rizik od razvijanja dijabetesa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Potrudite se da bela peciva (slatka ili slana) zamenite pecivima koja su napravljena od celog zrna žita (integralnog) te tako smanjite rizik od razvijanja dijabetesa, slabljenja kardiovaskularnog zdravlja i dobijanja viška kilograma.

Masne mesne prerađevine

Možda zvuči neverovatno da neko svraća do kioska brze hrane u vreme doručka, ali i to se dešava. Ovo je još jedan od objekata koje treba zaobilaziti u tom periodu, a evo i obrazloženja:

Mesne prerađevine, koje se nalaze u različitim vrstama peciva, pune su natrijuma i zasićenih masti. Ako neko ima hipertenziju to nije njegov najidealniji doručak, a ni zdravim osobama neće doneti dobro. Visok nivo natrijuma i višestruko prerađeni mesni proizvodi opasni su i mogu poremetiti normalan nivo krvnog pritiska. Nitrati i nitriti se, takođe, povezuju s povećanjem rizika od dobijanja karcinoma.

Bilo da svraćate u kioske ili volite kod kuće napraviti nešto “konkretno”, razmislite šta možete poboljšati. Ako ne možete bez “mesnog” doručka, osigurajte mesne prerađevine napravljene od piletine ili puretine.

Voćni sok

Ako ste od onih koji vole započeti dan čašom soka ili ga piti uz doručak, trebate dobro razmisliti o toj navici. Prvo treba razumeti da su i sokovi s oznakom 100 posto voće puni fruktoze, a ne sadrže biljna vlakna koja usporavaju priliv šećera u krv. Ako vas zanima vitamin C, najbolje je da pojedete sveže voće. Sveže ceđeni sokovi kod kuće uvijek su bolji izbor. Ipak, najbolji izbor napitka su: voda, čaj, niskomasno mleko, a za odrasle šoljica kafe (bez mleka, šećera ili drugih dodataka).

Šta treba jesti ujutro? - Pixabay
Šta treba jesti ujutro? – Pixabay

Musli, pahuljice

Saveti stručnjaka su da je najbolje dan započeti činijom žitarica koja daje preko potrebnu energiju, ali i hranljive materije. U prodavnici se možete izgubiti u moru različitih vrsta pahuljica: “originalnih”, obojenih ili sa smanjenim sadržajem soli i šećera. Deca najviše vole one “šarene” kuglice ili punjene flips-jastučiće i kuglice.

Najbolje je da sami pravite svoj musli dodajući pahuljicama suvo i orašasto voće, razne vrste semenki i “slatkih” začina (cimet, kokos, đumbir, mleveni karanfilić, anis).

Izvor: avaz.ba

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!