Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online

Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem – Snežana Kitanović

Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem – stakleni rezanci (dangmyeon – “Dang-dong”), takođe poznati kao celofan nudle ili kristalni rezanci su vrsta providnih špageta napravljenih od skroba slatkog krompira i vode.

Naziv su dobile zbog njihovog izgleda, naime, kada se kuvaju nalik su celofanu a boja im je prozirno svetlo siva ili braon siva.

Oni se obično prodaju u osušenom obliku, a skuvani se koriste u supama i sa govedinom i prženim povrćem.

Rezanci koje sam koristila u ovom receptu su od slatkog krompira.

Oni imaju jedinstvenu laganu teksturu i nisu teški kao klasična testenina napravljena od brašna.

Najbolji recept nedelje - Recepti & Kuvar online

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem – Snežana Kitanović

stakleni rezanci sa junetinom i povrcem Snezana Kitanovic recepti i kuvar

  • 100 gr staklenih rezanaca
  • 250 gr junećeg mesa isečenog na trakice
  • 200 gr Kineskog mix-a
  • 2 kašike ljutog soja sosa
  • 1 kašika slatko ljutog sosa
  • 2 crne sušene pečurke
  • kašičica gustin razmućenog u malo vode ulje
  • zeleni deo mladog luka i susam za dekoraciju
  1. Pre kuvanja špagete potopiti u hladnu vodu 30-60minuta.
  2. To će ih značajno omekšati i smanjiti im vreme kuvanja.
  3. Pošto su omekšali, ocediti ih, makazama preseći jer su prilično dugački pa ih kuvati u provreloj vodi oko 5 minuta(ne mogu i ne treba da budu “al dente”), zatim ih isprati pod mlazom hladne vode.
  4. Dok špagete ne omekšaju pripremiti povrće, kupus ili kineski kupus, papriku, luk, praziluk, šargarepu i crne suve pečurke ili kupiti kineski mix.
  5. Iseći meso na kockice i propržiti na malo ulja.
  6. Dodati Kineski mix, crne pečurke i dinstati par minuta na jakoj vatri.
  7. Crne suve pečurke – muer, potopiti desetak minuta u vreloj vodi, tu vodu ocediti, pa ih opet potopiti na još sat vremena.
  8. Tu se one rehidriraju i postanu 3x veće nego što su bile.
  9. Vratiti meso u tiganj, dodati soja sos i malo razmućenog gustina, začine i dinstati još 2-3 minuta.