Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem – Snežana Kitanović
Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem – stakleni rezanci (dangmyeon – “Dang-dong”), takođe poznati kao celofan nudle ili kristalni rezanci su vrsta providnih špageta napravljenih od skroba slatkog krompira i vode.
Naziv su dobile zbog njihovog izgleda, naime, kada se kuvaju nalik su celofanu a boja im je prozirno svetlo siva ili braon siva.
Oni se obično prodaju u osušenom obliku, a skuvani se koriste u supama i sa govedinom i prženim povrćem.
Rezanci koje sam koristila u ovom receptu su od slatkog krompira.
Oni imaju jedinstvenu laganu teksturu i nisu teški kao klasična testenina napravljena od brašna.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem – Snežana Kitanović
- 100 gr staklenih rezanaca
- 250 gr junećeg mesa isečenog na trakice
- 200 gr Kineskog mix-a
- 2 kašike ljutog soja sosa
- 1 kašika slatko ljutog sosa
- 2 crne sušene pečurke
- kašičica gustin razmućenog u malo vode ulje
- zeleni deo mladog luka i susam za dekoraciju
- Pre kuvanja špagete potopiti u hladnu vodu 30-60minuta.
- To će ih značajno omekšati i smanjiti im vreme kuvanja.
- Pošto su omekšali, ocediti ih, makazama preseći jer su prilično dugački pa ih kuvati u provreloj vodi oko 5 minuta(ne mogu i ne treba da budu “al dente”), zatim ih isprati pod mlazom hladne vode.
- Dok špagete ne omekšaju pripremiti povrće, kupus ili kineski kupus, papriku, luk, praziluk, šargarepu i crne suve pečurke ili kupiti kineski mix.
- Iseći meso na kockice i propržiti na malo ulja.
- Dodati Kineski mix, crne pečurke i dinstati par minuta na jakoj vatri.
- Crne suve pečurke – muer, potopiti desetak minuta u vreloj vodi, tu vodu ocediti, pa ih opet potopiti na još sat vremena.
- Tu se one rehidriraju i postanu 3x veće nego što su bile.
- Vratiti meso u tiganj, dodati soja sos i malo razmućenog gustina, začine i dinstati još 2-3 minuta.