Starinski recept za kuglice od lešnika iz 1925. godine

Kakvi su se kolači spremali i jeli početkom 20. veka? To će nam reći starinski recept za kuglice od lešnika, objavljen u časopisu Ženski svet, 4. januara, broj 1/1925, 1925. godine, koje su uređivale Jelena I. Zrnić i Aleksandra Jovanović.

Kuglice od lešnika

Posle začinjenih jela prijatno je okusiti i što slatko. Evo recepta za okruglice (kuglice) od lešnika.

Za te kolače, koji su lepi kao bonbone, treba 1/4 kg mlevenih lešnika, četvrt kg sitna šećera, sok od pola limuna i 2 cela (sitnija) jajeta.

Zamesiti u sudu i mešati na otvorenoj vatri, dok se ne napravi testo. Od vrućeg testa uvaljaju se kuglice, koje se umaču u kuvanu čokoladu (vinska čaša vode, 1 štangla čokolade i 2 kašičice kakao), pa se potom uvaljaju u krupno struganu (nožem) čokoladu.

Izvor: Digitalna Narodna biblioteka Srbije, Ženski svet, 4. januara, broj 1/1925, 1925. godine, urednici Jelena I. Zrnić i Aleksandra Jovanović, sva prava zadržana. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Starinski recept za kuglice od lešnika iz 1925. godine

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.