Starinski recept za kuglice od lešnika iz 1925. godine
Starinski recept za kuglice od lešnika iz 1925. godine

Kakvi su se kolači spremali i jeli početkom 20. veka? To će nam reći starinski recept za kuglice od lešnika, objavljen u časopisu Ženski svet, 4. januara, broj 1/1925, 1925. godine, koje su uređivale Jelena I. Zrnić i Aleksandra Jovanović.

Kuglice od lešnika

Posle začinjenih jela prijatno je okusiti i što slatko. Evo recepta za okruglice (kuglice) od lešnika.

Za te kolače, koji su lepi kao bonbone, treba 1/4 kg mlevenih lešnika, četvrt kg sitna šećera, sok od pola limuna i 2 cela (sitnija) jajeta.

Zamesiti u sudu i mešati na otvorenoj vatri, dok se ne napravi testo. Od vrućeg testa uvaljaju se kuglice, koje se umaču u kuvanu čokoladu (vinska čaša vode, 1 štangla čokolade i 2 kašičice kakao), pa se potom uvaljaju u krupno struganu (nožem) čokoladu.

Izvor: Digitalna Narodna biblioteka Srbije, Ženski svet, 4. januara, broj 1/1925, 1925. godine, urednici Jelena I. Zrnić i Aleksandra Jovanović, sva prava zadržana. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!