Stevija ubija svaku želju za nikotinom - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Stevija ubija svaku želju za nikotinom - Recepti i Kuvar online - Pixabay

[pro_ad_display_adzone id=”11391″ corner_curl=”1″ corner_animate=”1″]

Ovu biljku zovu svetim gralom zaslađivača. Stevija sadrži kalorije, a osim što je dobra u borbi protiv gojaznosti, hipertenzije, lečenju dijabetesa, pušačima ubija svaku želju za nikotinom.

Stevija – biljka iz porodice hrizantema potiče iz srednje i Južne Amerike, tačnije Paragvaja, a njene dobrobiti su višestruke. U poslednje vreme se može naći u gotovo svim progavnicama zdrave hrane i odlična je za sve koji žele da uživaju u slatkim ukusima bez dodatnog belog šećera. Dоstupna je u оbliku suvоg lišćа, zеlеnog i bеlоg prаhа i u vidu tеčnоsti. Моžе da sе kоristi kао mаska zа nеgu kоžе. Hrani je, zаtеžе i čini glаtkоm. Preporučuje se u suzbijanju akni i еfikаsnо dеluје prоtiv dеrmаtitisа.

Kada govorimo o porocima, ova biljka rešava problem pušača koji zbog straha da će se ugojiti često nisu spremni da ostave cigarete. S ovom biljkom se možete rešiti ove nezdrave navike, i to bez straha da ćete nabaciti kilograme.

Listiće stevije stavite između obraza i desni, ako nemate listiće, možete staviti zeleni prah. Na taj način postepeno se smanjuje želja za pušenjem i zavisnost od duvana. Kad vam se pojavi želja za cigaretom, stavite nekoliko kapi u čaj i popijte, ili stavite kap ispod jezika i želja će prestati.

Nadamo se da će vam ovo saznanje pomoći u odluci da ostavite cigarete. Motivacija vam može biti i primer velikog francuskog džavnika Šarla de Gola koji je bio strastveni pušač. De Gol je u ovom poroku uživao više od 40 godina, a kada je odlučio da ostavi cigarete, rekao je da će to uraditi kao predsednik shvatajući to kao svoje izborno obećanje građanima, i ostavio je pušenje. On je na jedan zanimljiv nači ostvario jedan lični cilj, ili lično usavršavanje.

Kako se rešiti ove nezdrave navike, koja ne šteti samo vašem zdravlju već i novčaniku, za BKTVnews govori Ika Pešić, šef kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Prva preporuka pušačima je da razmisle i zaista odlučite da ostavite cigarete, odnosno upotrebu svih duvanskih proizvoda uključujući i elektronske cigarete, navodi naša sagovornica.

“Pod broj dva, kada odluče da ostave cigarete, treba da porazgovaraju sa ostalim ukućanima, pre svega ako u kući ima još pušača, da im se i oni pridruže ili da ih podrže. Pod tri, do prestanka pušenja treba da izlaze na terasu u slučaju da žele da zapale cigaretu, i to isključivo sa jednom cigaretom”, objašnjava doktorka Pešić za BKTVNews.

Ona savetuje da kada izlazimo na terasu zbog cigarete sa sobom ne nosimo kafu ili neko drugo piće.

Stevija ubija svaku želju za nikotinom - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Stevija ubija svaku želju za nikotinom – Recepti i Kuvar online – Pixabay

“Kafu popijte u kući s ukućanima, a posle kafe, ako imate potrebu za cigaretom, izađite napolje i zapalite. Ali isključivom s jednom cigaretom. Tako ćete sebi olakšati potpuno udaljavanje od pušenja”, kaže naša sagovornica.

Takođe, ukoliko rešite da batalite cigarete, nije pametno da pušite dok telefonirate, radite za računarom, dok vozite, ali i da posle obroka “trčite” da zapalite cigaretu…

Pošto je većini strastvenih pušača upravo poseban gušt da cigaretu zapale posle obroka, evo kako da se iskontrolišete u ovakvoj situaciji.

Pustite pet minuta da se hrana slegne, rapremite sto, operite suđe, operite zube i tek ako vam se nakon svega toga i dalje bude pušilo zapalite cigaretu, ali opet i iskljičivo napolju.

Šta god odlučili, imajte uvek na umu da je vaš i zdrvalje ljudi iz vaše okoline u pitanju!

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!