Strah od letenja - Zoran Modli - Recepti i Kuvar online
Strah od letenja - Zoran Modli - Recepti i Kuvar online

Nekada je tremarošima bilo mnogo lakše da se opuste i zaborave na strah: otvorena vrata pilotske kabine prosto su vapila: pliz, bacite pogled na ležerni dvojac za komandama! Sunčane brile na očima, elegantno taksiranje ka pisti, ruka preko ruke na ručici snage, rotacija nosnog točka, jedna od ruku prelazi na volan, ona druga ostaje na gasu.

Strah od letenja - Zoran Modli - Recepti i Kuvar online
Strah od letenja – Zoran Modli – Recepti i Kuvar online

Džangrljanje po afaltnoj pisti prestaje, avion se podrhtavajući propinje ka najbližem oblaku, blic sunca u magnovenju sevne kroz pilotski vetrobran, poput kuglaste munje napušta kokpit i protrči stazom između putničkih sedišta.

Sve je dolazilo iz tog kokpita: svežina erkondišna, spokoj posade, bljesak sunčevog zraka na prvom jutarnjem letu, nečujna konverzacija pilotskog tandema kada se avion umiri, pošto je u trup i krila uvukao sve što je bučalo. Činilo se kao da i stjuardese izviru iz pilotske kabine dok guraju kolica s prvim osveženjem…

Koliko ste samo puta izvijali vrat prema prolazu između sedišta ne biste li dokučili šta ona dvojica tamo rade i kakav manevar treba da očekujete. Znali ste: dok su vrata kokpita otvorena, sve je u redu. Kada se zatvore – neki sitan belaj je na pomolu. Obično ga najavi jedno cing! i upaljena objava “vežite se”. Deonica sa nemirnim letom, šta drugo. Veselo pregrmite i to, čak tiho pevušeći. Rezon veselih Cigana, koji se najviše raduju kada se vreme namrči i krene pljusak, jer znaju – šta? – znaju da posle kiše obavezno dolazi sunce!

U svemu ovome uživali ste do jedanaestog devetog dvehiljadeprve. A onda se sve promenilo. Vrata kokpita postala su blindirana i počela još na zemlji da se zaključavaju. Više niste mogli da uđete s fotoaparatom u pilotsku kabinu i slikate se s posadom za uspomenu. Čak ni kao lični prijatelj. Nepoverljivci više nisu znali šta se zbiva iza zatvorenih vrata. Možda su piloti pijani? Možda su poludeli? Možda ni ne umeju da lete? Još gore – možda u kokpitu nema nikoga! A TV kanal Nacionalne geografije iz dana u dan ljulja sve strašnije priče i svedočanstva o avionskim udesima, idealan melem natopljen benzinom za plamteću ranu straha od vazdušne pogibije.

Strah od letenja - Zoran Modli - Recepti i Kuvar online
Strah od letenja – Zoran Modli – Recepti i Kuvar online

Sve je to, razume se, bez pokrića. Mada, teško je odupreti se teorijama zavere, da ne kažem predrasudama. I tako, dok avijacija nastavlja da se i dalje besomučno birokratizuje (što je posebna tema, imam je u planu), za one koji i dalje zaziru od letenja pripremam jednu video priču o tome kako smo jednog zajedničkog prijatelja – i vašeg i mog, videćete – baš ovog leta oslobađali straha od letenja. I oslobodili.

Što kažu lica sa TV kanala: uskoro na našem programu, ne menjajte kanal! Pardon, društvenu mrežu…

Izvor: Zoran Modli, Fejsbuk stranica

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!