Štrudla sa makom

Štrudla sa makom, kolač koji sve, baš sve, podseća na detinjstvo. I kako se nekad dobro jelo, kako kaže popularna pesma.

Štrudla sa makom - Recepti i Kuvar online - ilustracija
Štrudla sa makom – Recepti i Kuvar online – ilustracija

Štrudla sa makom – Recepti i Kuvar online

Štrudla sa makom, kolač koji sve, baš sve, podseća na detinjstvo. I kako se nekad dobro jelo, kako kaže popularna pesma.

Štrudla:

  • 400 gr brašna
  • 0,5 pakovanje svežeg kvasca
  • 50 gr šećera
  • 1,5 dl mleka
  • 2 komada jaja
  • so (malo)
  • 80 gr margarina (rastopljen)
  • 1 komad kora od limuna (rendana)

Fil:

  • 200 gr samlevenog maka
  • 1 kesica vanilin secera
  • 100 gr šećera
  • 2 kašike meda
  • 0,5 dl mleka
  • 50 gr suvog grožđa
  • 1 komad kora od limuna (rendana)

Štrudla

  1. Razmutiti kvasac sa šećerom i pet kašika mleka i ostaviti na odstoji na toplom otprilike 15 minuta.
  2. Prosejati brašno, dodati sve sastojke i razmućeni kvasac, dobro promešati da se poveže i mesiti. Testo ostaviti da odstoji 50 minuta na toplom. Sud pokriti vlažnom krpom ili prijanjaućom folijom.
  3. Kad testo na raste, razvući ga na debljinu od oko 0,5 cm, uviti u rolnu. Staviti u podmazan pleh i ostaviti da odstoji još 10 minuta. Rolne namazati razmućenim jajetom i peći na 40 minuta na 200 C stepeni.

Fil:

  1. Izmešati sve sastojke za fil da se izjednače i naliti vrućim mlekom. Još mešati da se izjednači. Na kraju dodati suvo grožđe. Fil mazati preko kore za štrudlu kada je potpuno ohlađen.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.