Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) – Suzana Mitić

Sukana banica je tradicionalna pita iz južne Srbije

0

Sukana banica je tradicionalno pita koju sa zadovoljstvom pripremam godinama. Južna pruga je krivac za njeno nastajanje.

Kore se vrlo lako razvijaju i nemojte da dozvolite da Vam one budu prepreka za pravljenje pite.

Čak i kad se iscepa kora ne umanjuje užitak. Pita je vazdušasta i meka, možete je puniti i slanim i slatkim filom, podjednako je dobra i ukusna.

Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online
Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Sukana banica je tradicionalno pita koju sa zadovoljstvom pripremam godinama. Južna pruga je krivac za njeno nastajanje.
Obrok Doručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 30 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 1 hour 20 minutes
Broj osoba 6 osoba

Sastojci

  • 600 ml mlaka voda
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kg brašna
  • 4 kašiike ulja za premazivanje kora

Za fil :

  • 300 gr sira
  • 200 gr spanać sitno sečen
  • 5 komada jaja
  • 1 kašika soli
  • 3 kašika mineralne vode za prskanje kora
  • 1 struk praziluka sitno sečen
  • 10 kašika ulja

Uputstvo za pripremu

  1. U odgovarajuću posudu stavite mlaku vodu,dodajte ulje i so i sa brašnom zamesite glatko testo.Testo odmah podelite na 5 delova i svaki deo rastanjte malo rukom i premažite sa kašikom ulja.Prekrijte providnom folijom i ostavite testo da miruje najmanje 30 minuta.
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  2. Za to vreme napravite fil.Iseckajte spanać i praziluk na sitne kockice.Posolite i dodajte izmrvljen sir i žumanca.Varjačom sjedinite fil.Belanca posebno umutiti u čvrst šam .
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  3. Stoljnakom prekriti sto i staviti jednu koru preko sredine stola.Rukama razvlačiti koru sa svih strana podjednako u krug.
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  4. Tako lako se kora razvija,rukama vući testo u krug sa svih strana.Onaj višak testa sa strane skinuti .Kora vam prekrije ceo sto.
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  5. Naneti 1/5 fila od sira i spanaća i 1/5 umućen šne od belanaca.Preliti koru sa 2 kašike ulja.
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  6. Zajedno sa stoljnakom saviti pitu i sa jedne i sa druge strane do sredine,odnosno urolati je.
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  7. Postupak ponoviti i sa preostalim korama.Slagati ih u pleh koga ste obložili papirom za pečenje.
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  8. Peći na 200 C oko 20 minuta.Pred kraj pečenja izvaditi pitu iz rerne i poprskati mineralnom vodom.Vratiti u rernu još minut.
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  9. Uživajte u divnom ukusu.Prijatno !
    Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.