Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) – Suzana Mitić

Sukana banica je tradicionalno pita koju sa zadovoljstvom pripremam godinama. Južna pruga je krivac za njeno nastajanje.

Kore se vrlo lako razvijaju i nemojte da dozvolite da Vam one budu prepreka za pravljenje pite.

Čak i kad se iscepa kora ne umanjuje užitak. Pita je vazdušasta i meka, možete je puniti i slanim i slatkim filom, podjednako je dobra i ukusna.

Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Sukana banica je tradicionalno pita koju sa zadovoljstvom pripremam godinama. Južna pruga je krivac za njeno nastajanje.

  • 600 ml mlaka voda
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kg brašna
  • 4 kašiike ulja (za premazivanje kora)

Za fil :

  • 300 gr sira
  • 200 gr spanać (sitno sečen)
  • 5 komada jaja
  • 1 kašika soli
  • 3 kašika mineralne vode (za prskanje kora)
  • 1 struk praziluka (sitno sečen)
  • 10 kašika ulja
  1. U odgovarajuću posudu stavite mlaku vodu,dodajte ulje i so i sa brašnom zamesite glatko testo.Testo odmah podelite na 5 delova i svaki deo rastanjte malo rukom i premažite sa kašikom ulja.Prekrijte providnom folijom i ostavite testo da miruje najmanje 30 minuta.
  2. Za to vreme napravite fil.Iseckajte spanać i praziluk na sitne kockice.Posolite i dodajte izmrvljen sir i žumanca.Varjačom sjedinite fil.Belanca posebno umutiti u čvrst šam .
  3. Stoljnakom prekriti sto i staviti jednu koru preko sredine stola.Rukama razvlačiti koru sa svih strana podjednako u krug.
  4. Tako lako se kora razvija,rukama vući testo u krug sa svih strana.Onaj višak testa sa strane skinuti .Kora vam prekrije ceo sto.
  5. Naneti 1/5 fila od sira i spanaća i 1/5 umućen šne od belanaca.Preliti koru sa 2 kašike ulja.
  6. Zajedno sa stoljnakom saviti pitu i sa jedne i sa druge strane do sredine,odnosno urolati je.
  7. Postupak ponoviti i sa preostalim korama.Slagati ih u pleh koga ste obložili papirom za pečenje.
  8. Peći na 200 C oko 20 minuta.Pred kraj pečenja izvaditi pitu iz rerne i poprskati mineralnom vodom.Vratiti u rernu još minut.
  9. Uživajte u divnom ukusu.Prijatno !

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) – Suzana Mitić

Povezane teme

Oceni recept i napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Istraži recepte