Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Šumadijski uštipci – Javorka Filipović

0

Šumadijski uštipci – Javorka Filipović

Šumadijski uštipci – uštipci su nešto što sam jako kasno probala, u mom rodnom Banatu za njih nisam čula, ali svideli su mi se i često ih pravim svojim ukućanima 🙂

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Šumadijski uštipci - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Šumadijski uštipci – Javorka Filipović

Šumadijski uštipci - uštipci su nešto što sam jako kasno probala, u mom rodnom Banatu za njih nisam čula, ali svideli su mi se i često ih pravim svojim ukućanima 🙂
Vreme pripreme 50 minutes
Termicka obrada 50 minutes
Ukupno vreme 1 hour 40 minutes
Broj osoba 5 osoba

Sastojci

  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje
  • malo soli i šećera
  • brašna po potrebi

Uputstvo za pripremu

  1. Zagrejati mleko da bude mlako, u posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac s kašikom šećera i 1 kašikom brašna te dodati mleko i ostaviti desetak minuta da kvasac nadodje.
  2. Dodati jaje, so i polako dodavati brašno sve vreme varjačom lupajući testo.
  3. Testo treba da je gušće nego za palačinke i da se lepo odvaja od ivica posude a da se ne čuje šljapkanje tečnosti.
  4. Što ga više lupate biće vazdušastije a uštipci mekaniji i upiće manje ulja tokom prženja.
  5. Moj savet vam je da ih pržite u manjoj šerpi debelog dna, neće vam trebati puno ulja koje ćete i onako baciti, a uštipci će biti manji, brže će se pržiti i vaš posao će biti lakši. Ulje dobro zagrejati, smanjiti temperaturu na srednju, kod mene je to 1,5 na ringli do 3, kašiku uroniti u vrelo ulje pa i testo i vratiti testo u ulje da se prži. Uštipci će se okretati ako su lepo oblikovani kašikom i pržiti se ravnomerno sa svih strana. Kad dobiju lepu rumenu boju oni su gotovi.
  6. Pečene uštipke još tople poslužiti uz sir, kajmak ili u slatkoj verziji. Prijatno 🙂

Beleške

Možete ih zamesiti uveče, ostaviti na hladnom mestu i ujutru ih ispržiti.Možete koristiti mešavinu vode i mleka, ili ih napraviti s kiselom vodom i bez jaja u posnoj verziji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.