Šuplja kost nije za bacanje, u njoj je izvor zdravlja! (RECEPT)

Svi vole da jedu domaću supu od kostiju, ali mnogi ne znaju da šuplja kost ima moć da nas preporodi.

Skuvajte supu od kostiju, dodajte malo povrća i rezanaca i ništa vam drugo za ručak i ne treba. Što se kosti duže kuvaju, supa će biti ukusnija. Domaća supa najčešće nam budi uspomene na detinjstvo. Međutim, nisu samo emocije ovde ključne. Pored odličnog ukusa ne smemo zaboraviti činjenicu koliko je bakina supa prijala organizmu. I zbog toga je ne zaboravljamo tako lako.

Nije tajna u mesu iz nje, već u najmanje očekivanom delu – u kostima. Meso je ovde samo sporadičan pratilac koji može da poboljša ukus. Ono što je supu od kostiju na velika vrata vratilo savremenim nutricionističkim tendencijama jeste činjenica da šupljina kosti krije velika blaga.

Životinjske kosti su korisne jer kuvanjem ispuštaju sadržaj bogat mineralima, u najvećoj meri kalcijumom, magnezijumom, fosforom, silicijumom i sumporom. A iz hrskavice i tetiva dobijaju se glukozamin i hondroitin-sulfat, koji su odlični za zdravlje zglobova.

Lek za mnoge bolesti

U kostima, dakle, nisu presudni vitamini. Ključni su minerali, koje naše telo lako apsorbuje, a vitamine možemo nadoknaditi dodavanjem povrća u supu ili korišćenjem u obliku salate.

S druge strane, ne treba da očekujemo da ćemo toplom supom rešiti sve probleme, ali mnoge možemo ublažiti, još brojnije sprečiti. Spas je za sve koji pate od sindroma nemirnih creva. Naime, želatin iz životinjskih kostiju, nogu i zglobova smiruje creva i leči sluzokožu, pomaže varenje i leči konstipaciju. Bogata amino-kiselinama, supa od šuplje kosti pročišćava organizam i pomaže nam da pobedimo prehladu i malaksalost. Supa deluje kao prirodni antibiotik.

Kako starite, jedite više supe

Srž iz šuplje kosti ostavlja traga i na lepotu. Sadrži kolagen, protein koji se prilikom kuvanja pretvara u želatin, pa kožu, kosu i nokte čini jačim i lepšim. Srž još zovu i prirodnim botoksom, a kako se proizvodnja kolagena u ljudskim kostima s godinama smanjuje, dodatni unos je dragocen.

Sadržaj kuvane životinjske kosti bogat je glikozaminom, organskim jedinjenjem koje usporava trošenje zglobne hrskavice, a hondroitin sulfat iz hrskavice pomaže u prevenciji osteoartritisa. Doprinosi i boljem snu, za šta je zaslužan glicin, vrsta amino-kiseline koja utiče i na jaču memoriju. A naučnici sa Harvarda dokazali su da se redovnom upotrebom supe od kuvanih kostiju smanjuju određeni simptomi autoimunih bolesti.

Uz sve to, supa od kostiju doprinosi dobroj liniji, idealna je za redukovani režim ishrane.

Ne bacajte šuplju kost, u njoj je izvor zdravlja! (RECEPT)

RECEPT: Zapečena šuplja kost

Kosti ne morate koristiti samo u kuvanom obliku. Pikantniju varijantu dobićete kada ih zapečete u rerni. Posoljene kosti poređajte uspravno u tepsiju, posolite, prelijte uljem i dodajte vodu. Stavite u dobro zagrejanu rernu i pecite na najvišoj temperaturi dok ne vidite da su kosti oslobodile ukusan sadržaj. Po potrebi, povremeno dodajte vodu. Na kraju pečenja sve pospite svežim seckanim peršunom. Poslužite uz crveni luk prepržen na margarinu, začinjen i izdinstan u belom vinu.

RECEPT: Teleća supa, od šuplje kosti

Jednu šuplju teleću kost stavite u lonac sa dosta vode i pustite da ključa oko sat vremena. Potom dodajte šargarepu, koren peršuna, celera, paškanata i crni luk. Kada se skuvaju svi dodati sastojci, procedite ih, a kuvanu tečnost sačuvajte. Iseckajte povrće, sipajte u supu, dodajte testeninu i začinite. Stavite supu da proključa. Skinite je s vatre i pospite šakom svežeg iseckanog peršuna.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Šuplja kost nije za bacanje, u njoj je izvor zdravlja! (RECEPT)

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.