Suva pita – Nada Georgijev-Gačić

Suva pita.

Suva pita, sastojci:

  • 200 gr mlevenih oraha
  • 200 gr mlevenih lešnika
  • strugana kora 1 limuna
  • 100 gr šećera
  • 1 kesica cimeta (10 g)
  • vanilin šećer

Za premazivanje kora:

  • 1 čaša (2 dl) ulja
  • 100 gr margarina

Suva pita, priprema:

  • U šerpicu staviti ulje i margarin i na laganoj vatri otopiti margarin.
  • Za fil, u posudu staviti mlevene orahe, mlevene lešnike, šećer, vanilin šećer, koru limuna i cimet i sve dobro izmešati.
  • Uzeti veliki pleh od rerne i podmazati ga uljem.
  • Ređati po tri kore i svaku poprskati mešavinom ulja i margarina. Na svaku drugu i treću koru sipati po malo fila. Zaviti u rolat, a odozgo kore treba poprskati mešavinom ulja i margarina i vodom. Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 175 stepeni, četrdesetak minuta. Pitu peći dok lepo ne porumeni.

Ova suva pita je nezaobilazna na trpezi u mojoj kući za Badnje veče.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Suva pita – Nada Georgijev-Gačić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.