Švarcvald torta – jedinstveni slatko-kiseli ukus ove torte, daje joj poseban ukus…probajte!
Švarcvald torta – Snežana Kitanović
Švarcvald torta – jedinstveni slatko-kiseli ukus ove torte, daje joj poseban ukus… probajte!
- biskvit
- 7 komada jaja
- 250 g šećera
- 1 kesica vanil šećer
- 3 kašike ulja
- 100 g brašna
- 60 g kakao praha
- 0,5 kesica praška za pecivo
Prvi fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
- 350 gr smrznutih višanja (oko 350 gr)
Drugi fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećer
- 3 kašike šećera u prahu (2-3 kašike)
- 3 kašike maraskino likera (ili bilo koje rakije od višnje, 2 – 3 kašike)
Za ukrašavanje:
- 250 ml slatke pavlake
- komadići čokolade
- kandirane trešnje
- Kora: Belanca odvojite od žumanaca pa ih mutite u čvrst sneg postepeno dodavajući 150g šećera. U međuvremenu umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje. U odvojenoj posudi prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa postepeno dodajte masi od žumanaca da postane jako gusto. Ručno, varjačom, umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup 26cm pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Zabodite čačkalicu tokom pečenja da vidite da li je pečeno. Dobro ohladite pa presecite poprečno da se dobiju tri jednake kore.
- Prvi fil: Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljenih čokolada. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postaje ujednačena. Ohladite fil dobro pre korišćenja. Napunite sudoperu hladnom vodom pa u toj vodi držite šerpicu sa ganašom dok se ne ohladi, mešajući konstantno. Posle toga stavite u frižider ili friz da se potpuno ohladi i malo stegne. Pre korišćenja je dobro umutiti. Višnje očistite od košpica ukoliko ih imaju. Dobro ih rukama iscedite od sokova, a sokove sačuvajte za natapanje kora.
- Drugi fil: Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešajte liker od višanja.
- Slaganje: Prvu koru dobro natopite sokom od višanja, ravnomerno poređajte oceđene višnje pa preko rasporedite čokoladni ganaš. Poklopite sledećom korom pa i nju dobro natopite sokom od višanja. Namažite koru kremom od slatke pavlake, poklopite trećom korom pa i nju natopite sokom od višanja. Malo pritisnite dlanovima da se sve lepo ujedini. Tako pripremljenu tortu ostavite da se hladi barem jedan sat pa je dekorišite slatkom pavlakom, ribanom čokoladom i kandiranim trešnjama.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!