Švedska gastronomija - Kuhinja sveta - Grocka - Branka Gajić - Recepti i Kuvar online
Švedska gastronomija - Kuhinja sveta - Grocka - Branka Gajić - Recepti i Kuvar online

U okviru programa ,,Kuhinja sveta“ koji u saradnji sa Ambasadom Švedske sprovodi Centar za kulturu Grocka, u subotu 20. decembra predstaviće se kultura Švedske, ali i nacionalna jela ove kraljevine.

Istog dana, od 15 do 17 časova u OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj, polaznici radionice imaće priliku da uz pomoć kuvara Larsa Ekberga nauče kako da sami spreme tri švedska nacionalna jela.

Šveđani su poznati kao veliki gurmani, a osnova njihove kulinarske kulture su specijaliteti od lososa, haringe, divljači, šumskih plodova i gljiva. U ovoj zemlji se veliki značaj pridaje kvalitetu namirnica za pripremu jela, ali i kreativnom i inovativnom pristupu kuvanju, dizajnu i igri boja za stolom.

Prezentacija švedske kulture počeće u 18 časova degustacijom hrane pripremljene na radionici, a u nastavku druženja, pored istorije Švedske prisutni će moći da čuju i zanimljive storije o Vikinzima i svima poznatoj curici Pipi Duga Čarapa. Na kraju programa uslediće koncert Ane Ćurčin, kantautorke koja gitarom i pesmom polako osvaja domaće i evropske scene.

Događaju će prisustvovati Nataša Zoranović-Divić, asistent Kristera Aspa, ambasadora Kraljevine Švedske u Srbiji.

kuhinja-sveta-svedska-gastronomija-recepti-i-kuvar-Branka-Gajic-png

Već 27. decembra, na istom mestu biće predstavljena kuhinja Japana.

B. G. Gajić