BKTV news - Švedska grančica eliksir zdravlja - print screen
Švedska grančica eliksir zdravlja

Recepture pronađene u starim spisima švedskog lekara dr Samsta, otkrile su da švedska grančica, čuvena biljna mešavina, mnogi zagovornici tradicionalne medicine smatraju eliksirom zdravlja.

Pravi se od poznatog šveden bitera, koji pomaže kod čak 46 bolesti. Ako se često udiše ovaj alkoholni ekstrakt ili tinktura ili se stavlja na vratni pršljen ili na glavu kao obloga, otklanja bolove, nesvesticu i mučninu, poboljšava pamćenje i podstiče rad mozga. Osim toga, ublažava melanholiju i depresiju.

Šveden biter je lekovit za kožu, pa deluje kod osipa, bubuljica, svih vrsta krasta, uklanja ožiljke, opekotine, belege od rana i posekotina. Na opekotine se sipaku kapi, koje izvuku temperaturu i sprečavaju pojavu plika. Rane na jeziku takođe nestaju kada se na njih sipaju kapi ekstrakta. Upaljeno grlo uz otežano gutanje biće zdravo ukoliko se ujutru, u podne i uveče uzima kap eliksira i pusti da polako sklizne niz ždrelo, tvrde stručnjaci.

Šveden biter podstiče apetit i pomaže varenje, otklanja grčeve u želucu čim se popije velika kašika kapi tinkture. Isto tako deluje i kod gasova u crevima i pomaže kod zatvora.

BKTV news - Švedska grančica eliksir zdravlja - print screen
Švedska grančica eliksir zdravlja

Za bolove u žučnoj kesi ujutru i uveče se pije jedna supena kašika ekstrakta, a noću se preko bolnog mesta stavlja obloga natopljena ovom tinkturom. I bolovi, kao i zujanje u ušima, nestaju kada se u uvo stavi vata natopljena kapima. Pojedini tvrde da ovaj metod može da vrati sluh, ako je uzrok začepljenje ušnog kanala i upala.

Pomaže i kod bolova u materici, a da bi se postigao efekat potrebno je tri dana ujutru, na prazan želudac, uzimati jednu supenu kašiku kapi rastvorenih u čaši crnog vina. Nakon 30 minuta je obavezna šetnja, a zatim doručak bez mleka. Švedske trave olakšavaju i porođaj ako se dve poslednje nedelje trudnoće, ujutru i uveče pije kašika kapi. Posle porođaja se majkama preporučuje, za brži oporavak, kašičica kapi na dva sata, dok potpuno ne prođu bolovi. Vlažne obloge od kapi se stavljajuna dojke da krene mleko i sprečavaju upalu mlečnih žlezda.

Eliksir reguliše mesečni ciklus, pomaže kod prevremenog gubitka menstruacije i obilnog krvarenja, a efikasan je i za “belo pranje”.

Malaksalost zbog visoke temperature može da se otkloni kada se nekoliko puta dnevno popije kašika kapi, uzimaju se dok se stanje ne poboljša. Za kratko vreme stabilizuju puls i snižavaju temperaturu. Bitno je da organizam nije opterećen drugim lekovima dok se uzima ova terapija.

Ruma i kurje oko

Za reumatske bolove u zglobovima uzima se kašika kapi ujutru i uveče i na bolno mesto stavlja oblog sa ekstraktom biljne mešavine. Pomaže i kod promrzlina, čak i kada su otvorene rane. Obloge koje se stavljaju preko noći su najefikasnije. Mogu da se stave i na kurje oko, dovoljno je da se vatica natopljena kapima drži tri dana, pa da se kurje oko sanira.

Izvor: BKTV news

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!