Svetosavske perece – Kristina Gašpar

Svetosavske perece – bliži se školska slava, Sveti Sava… Ovoj slavi posebno sam se radovala dok sam išla u školu i to osnovnu.

Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj. Sa horom smo imali nastupe u crkvi sa svetosavskom himnom: „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…“ I nismo išli na časove ;). Nosili smo bele košulje…

Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. Jer, dan Svetog Save nije ono pravo bez pereca.

Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima.

Ima dosta recepata za svetosavske perece, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.

Svetosavske perece - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Svetosavske perece – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Svetosavske perece – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Svetosavska perece – baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. Jer, dan Svetog Save nije ono pravo bez pereca. Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima. Ima dosta recepata, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.

Svetosavske perece, sastojci:

  • 500 gr brašna (plus brašno za oblikovanje pereca)
  • 3 dl mleka (mlakog, ili vode)
  • 50 gr maslac (otopljen, ili margarin)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 gr svežeg kvasca

Za premazivanje i posipanje:

  • 50 ml vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • morska so (po potrebi)

Svetosavske perece, priprema:

  1. Umesiti kiselo testo na uobičajen način, a možete ga umesiti i tako što ćete kvasac kvasac samo razmutiti u mleku ili u vodi i odmah umesiti testo, bez ostavljanja kvasca da naraste.
  2. Testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
  3. Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.
  4. Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu, prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.
  5. Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Svetosavske perece – Kristina Gašpar

Recept za svetosavske perece

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.