Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Svetosavske perece – Kristina Gašpar

0

Svetosavske perece – bliži se školska slava, Sveti Sava…

Ovoj slavi posebno sam se radovala dok sam išla u školu i to osnovnu. Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj. Sa horom smo imali nastupe u crkvi sa svetosavskom himnom: „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…“ I nismo išli na časove ;). Nosili smo bele košulje…

Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. Jer, dan Svetog Save nije ono pravo bez pereca.

Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima.

Ima dosta recepata za svetosavske perece, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.

Svetosavske perece - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Svetosavske perece – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Svetosavske perece - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Svetosavske perece – Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Svetosavska perece - baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. Jer, dan Svetog Save nije ono pravo bez pereca. Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima. Ima dosta recepata, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.
Obrok Doručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 5 minutes
Termicka obrada 1 hour
Ukupno vreme 1 hour 5 minutes
Broj osoba 20 komada

Sastojci

  • 500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca
  • 3 dl mleka mlakog, ili vode
  • 50 g maslac otopljen, ili margarin
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca

Za premazivanje i posipanje:

  • 50 ml vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • morska so po potrebi

Uputstvo za pripremu

  1. Umesiti kiselo testo na uobičajen način, a možete ga umesiti i tako što ćete kvasac kvasac samo razmutiti u mleku ili u vodi i odmah umesiti testo, bez ostavljanja kvasca da naraste.
  2. Testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
  3. Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.
  4. Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu, prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.
  5. Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.