U sredu 08. septembra 2021. godine, po drugi put zaredom, biće obeležen Svetski dan knedli. Kako biste na najbolji mogući način proslavili Svetski dan knedli, donosimo vam recept izvučen iz kuvara baka Nade!

Kraj avgusta i početak septembra donosi nam sveže šljive na pijacama, kao i novi rod svežeg krompira. To je ujedno i period kada se najčešće pretražuju recepti za pripremu domaćih knedli, a 8. septembar je dan kada ova tradicionalna poslastica slavi svoj Svetski dan.

Kako ne biste morali da pretražujete internet, a u susret Svetskom danu knedli, mi vam donosimo recept izvučen iz zbirke recepata baka Nade.

Recept za pripremu knedli:

  • 1,4 kg krompir pirea
  • 0,4 kg mekog brašna
  • 1 kg šljiva
  • 75 g putera
  • 2 jajeta
  • 40 g vanilin šećera
  • 500 g prezli

Opran krompir u ljusci stavite da se kuva. Znaćete da je krompir skuvan kada ljuska počne da puca ili kada viljuškom možete lako da doprete do sredine krtole. Kako bi sav krompir bio jednako skuvan, birajte krtole jednake veličine.

Skuvan krompir oljuštite dok je vruć, izgnječite ga ručno i vodite računa da ostanu mali komadići krompira. Kada budete pri kraju procesa gnječenja, u masu dodajte puter kako bi se istopio.

Izvadite krompir i postavite ga na ravnu površinu kako biste zamesili testo.

Dodajte dva jajeta i vanilin šećer, dok brašno dodajete postepeno, do trenutka kada testo prestaje da se lepi za ruke.

Nakon što ste zamesili testo, ostavite ga na gomili, a za svaku knedlu uzimajte po 60 grama testa. Pritisnite ga rukama kako biste napravili mesto za šljivu, a zatim obmotajte šljivu sa svih strana i zavrtite par krugova kako testo ne bi imalo rupa. Zamotane knedle slažite na pleh koji ste posuli brašnom kako se knedle ne bi zalepile.

U slučaju da želite slađe knedle, iz šljiva možete da izvadite koštice i dodate po kockicu šećera.

U tiganju istopite puter i dodajte prezlu. Pržite je na puteru dok ne dobije lepu smeđu boju, a vodite računa da se ne preprži.

Zamotane knedle, spuštajte u ključalu vodu po par komada u isto vreme. Nakon što se knedle podignu sa dna šerpe na površinu, ostavite ih još 2 minuta u ključaloj vodi, nakon čega ih vadite. Blago ih procedite i stavite ih u tiganj sa prezlom. Pospite knedle prezlom sa svih strana.

Vaše jelo je spremno, poslužite ga sa šećerom u posudi pored ili pekmezom.

Okupite porodicu i prijatelje, uživajte, a vaše pripremljene knedle podelite na društvenim mrežama uz #svetskidanknedli i #worldknodelday

Ko je sve obožavao knedle?

Nikola Tesla – iz knjige „Jelovnik Nikole Tesle u 60 priča“ autora Predraga Puzića, saznajemo da je slavni naučnik bio sladokusac i da je između ostalog uživao u knedlama koje je pripremala njegova mama Georgina, dok je takođe voleo i češke knedle sa bešamel sosom i sitno seckanim bademom.

Mocart – slavni kompozitor knedle od džigerice sa kiselim kupusom i crnim pivom.

Car Ferdinand I – Austrougarski car koji je ostao upamćen po izreci: „Ja sam car i hoću knedle!“. Nije ga zanimalo koje je godišnje doba u pitanju, kada je želeo knedle morao je da ih dobije.

Zeleni Zub (kultni filmski lik) – Omiljena hrana Zelenog Zuba su sarma i knedle.

Zašto 08.09.?

Tri simbolike se nalaze u ovom datumu.

  1. Kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli.
  2. Sve je lepše u paru! Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8.
  3. Kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.

Kako možete da proslavite Svetski dan knedli?

  1. Jedan od najboljih načina jeste da ih pripremite po receptu vaših mama ili baka kod kuće.
  2. Jednostavniji način, ali svakako podjednako dobar jeste da knedle nabavite u specijalizovanoj prodavnici knedli ili u obližnjoj prodavnici gde ih možete pronaći u smrznutom obliku.
  3. Okupite porodicu ili prijatelje i zajedno uživate uz knedle.
  4. Podelite fotografiju knedli na društvenim mrežama uz #svetskidanknedli ili #worldknodelday

Saopštenje za medije: Ferdinand knedle, Nikola Nedeljković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!