Tajna koncepta hrono ishrane dr Delaboa
Tajna koncepta hrono ishrane dr Delaboa

Tvorac koncepta hrono ishrane je dr Alan Delabo (Alain Delabos), francuski nutricionista/lekar, koji je i direktor Kliničkog istraživanja u IREN (Institut de Recherche Europeéen sur la Nutrition). Cilj njegovog koncepta hrono ishrane je, u stvari, da kvalitetno jedući dođete do svoje idealne težine, ne nužno insistirajući na gubljenju težine. On je napisao nekoliko knjiga objavljenih samo na francuskom jeziku, uključujući “Mincir sur mesure”, koja je objavljena 2005. godine i u kojoj objašnjava svoje teorije do najsitnijih detalja. Njegove knjige su veoma retke i teško ih je pronaći danas, ali je knjiga recepata iz 2011. godine, “La chrono-nutrition” (samo na francuskom jeziku), još uvek moguće pronaći.

Tajna koncepta hrono ishrane dr Delaboa
Tajna koncepta hrono ishrane dr Delaboa

Ono što je toliko ljudi opredelilo da poštuje principe hrono ishrane je da se bazira na jednom opštem hronološkom principu, tako da je svakom lako da ga se seti. Naši organizmi vare određene grupe hrane najefikasnije u određeno doba dana. Dakle, prema konceptu dr Delaboa, sve grupe hrane su korisne kada se pojedu prema biološkom časovniku u našem telu. Svaka grupa hrane ima doba dana kada naše telo sagoreva hranjive sastojke za energiju umesto da ih lageruje kao masti, ili još gore! A to je ona reč na slovo C, koju svi mrze. Da ih lageruje u Celulit. Da, hraneći se prema konceptu dr Delaboa moguće je eliminisati celulit! Celulit, zbog koga ste utrošili sate, vežbajući u raznim rekreativnim centrima, i to gotovo uvek bez uspeha.

Naravno, ne može jedna dijeta odgovarati baš svakome, a najbitnije je da osluškujete i pratite svoje telo. I, pre nego što se započnete bilo kakvu dijetu, morate otići na sistematski pregled.

Ukoliko pratite osnovni koncept, ne pridržavajući ga se slepo, jer dijeta nije služba u vojsci, osećaćete se dobro i verovatno ćete početi i da gubite višak kilograma.

Osnovni plan za doručak u konceptu hrono ishrane

Za doručak se jedu životinjske masti i integralne žitarice – tj, sir, puter, jaja, suhomesnati proizvodi, integralni hleb…

Ukoliko znate da će proći malo više vremena do ručka, pojedite parče integralnog hleba sa puterom. Ukoliko želite da budete baš sigurni da možete izdržati satima bez jela, pojedite nekoliko komada sira sa integralnim hlebom i puterom.

Osnovni plan za ručak u konceptu hrono ishrane

Jedite proteine i skrob. Dr Delabo preferira crveno meso, ali princip je da jedete proteine i složene uglene hidrate.

Osnovni plan za večeru u konceptu hrono ishrane

Za večeru jedite proteine (poželjno ribu) i povrće.

Ne zaboravite – koncept hrono ishrane nije medicinska terapija, niste u vojsci da morate slepo i bez pogovora da ga izvršavate. Uključite maštu, opustite se i uživajte!

U slučaju da ste primorani da zbog viška kilograma ili narušenog zdravlja morate da se podvrgnete striktnoj dijeti, uradite to OBAVEZNO pod kontrolom vašeg lekara i/ili nutricioniste. Nemojte ozbiljnoj dijeti pristupati po principu URADI SAM, jer možete narušiti svoje zdravlje.

Dr Alan Delabo (Alain Delabos) – od 1986. godine radi na kliničkim studijama o greškama u ishrani, koje su obuhvatile više od 100.000 pacijenata, što mu je omogućilo da postavi osnovna pravila hrono ishrane.

Izvor: BonjourParis.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!