Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Tart od jabuka – Miloš Petrović

0

Tart od jabuka – Miloš Petrović

Tart od jabuka – ovaj specijalitet francuske kuhinje mozete da napravite sami uz minimalan tošak.

Tart od jabuka - Miloš Petrović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Tart od jabuka – Miloš Petrović

Broj osoba 1

Sastojci

  • Jedna velika ili dve srednje jabuka
  • 125 grama putera
  • 200 grama šećera najbolje u prahu
  • 250 grama brašna
  • Jedno jaje
  • kašika Jedna supenamleka
  • kašika Jedna supenalimunovog soka
  • 100 grama marmelade od kajsija
  • Jedna kesica vanilinog šećera
  • kašičice Dve kafeneekstrata vanile

Uputstvo za pripremu

  1. Puter i šećer u prahu dobro izmutite. Ja koristim viljušku jer je mikser teško oprati, a i mnogo ostaje na zidovima posude prilikom presipanja. Nakon toga, dodajte jedno celo jaje i supenu kašiku mleka, pa opet dobro izmešajte masu. Dodajte dve kafene kašičice ekstrata vanile. Brašno je najbolje dodavati u dve odvojene faze, jer je jako važno da se čitava masa dobro sjedini. Nakon toga, kada je testo potpuno homogeno, pa od njega možete da formirate kuglu, prebacite je na samolepljivu providnu foliju, zamotajte i odložite u frižider na najmanje sat vremena. Najbolje je testo ostaviti preko noći. Ako ste u pilici razume se.
  2. Nakon toga, oljuštene jabuke isecite na što tanje kriške i pospite limunom kako ne bi potamnele. U manjem sudu, na jakoj vatri zagrejte marmeladu od kajsija i dodajte joj vaniin šećer. Kada provri i razredi se, odložite je da se malo rashladi dok oblikujete testo.
  3. Testo sada izvadite iz frižidera, a nakon toga ga razvite i oklagijom prebacite u plitku, okruglu tepsiju. Važno je da pre ovog koraka izmerite sud u kom ćete peći tart. Mislim da su tepsije koje imate pri ruci uglavnom standardnih veličina, tako da se omaška u ovom koraku retko događa. Ja koristim teflonsku varijantu, tako da je ne podmazujem pre pečenja. Ako ne koristite teflon, podmažite sud sa malo putera, zaspite brašnom i odstranite višak. Ovako se testo neće lepiti.
  4. Ređajte tanke kriške jabuka spiralno, počevši od spoljne ivice suda. Meni je tako lakše. Ukoliko ne patite za estetikom, napravite svoj patern. Kada ste poređali jabuke, premažite ih mlakom marmeladom i pecite. Takođe, važno je da rerna bude prethodno dobro zagrejana. Ovaj kolač uvek pečem na najjačoj vatri, oko 20 minuta. U svakom slučaju, budući da se rerne različito i ponekad jako čudno ponašaju, pratite ivicu testa. Kada dobije braon boju, tart je gotov.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.