Tart sa višnjama i kremom od vanile – Dragana Skular
Tart sa višnjama i kremom od vanile – fantastičan spoj ukusa… prhko testo, krem od vanile, blago želirane višnje…
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Tart sa višnjama i kremom od vanile – Dragana Skular
Tart sa višnjama i kremom od vanile – fantastičan spoj ukusa… prhko testo, krem od vanile, blago želirane višnje…
Sastojci za testo:
- 300 gr. brašna
- pola praška za pecivo
- 100 gr. šećera u prahu
- prstohvat soli
- 150 gr. margarina
- 1 jaje
- 2 kašike mleka
- kašičica ekstrata od vanile
Sastojci za fil od vanile:
- 1 puding od vanile
- 400 ml. mleka
- 5 kašika šećera
- 2 žumanceta
- 50 gr. margarina
Sastojci za fil od višanja
- 250 gr. višanja
- 5 gr. želatina (pola kesice)
- 100 gr. šećera
- Margarin, šećer i jaje dobro umutiti, dodati mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo, ekstrat od vanile, pa sve lepo umesiti.
- Testo ostaviti u frižideru 1 sat. Posle toga razviti koru i prebaciti je u okrugli pleh, ivice treba da budu visoke oko 1,5 cm.
- Koru obavezno izbockati viljuškom.
- Peći na 180 stepeni oko 15 min.
- Mleko i šećer prokuvati pa smanjiti vatru i u tankom mlazu sipati umućen puding sa žumancima i malo mleka.
- Kada se fil ohladi umutiti ga sa margarinom i nafilovati koru.
- Na kraju sve preliti filom od višanja: želatin preliti sa dve kašike vode i sačekati da nabubri, zatim ga prokuvati i sipati u višnje koje ste kratko prokuvali sa šećerom.
- Tart ostaviti u frižideru da se ohladi pre služenja.
Umesto višanja, možete koristiti voće po vašem ukusu…