Teleći kotlet sa sosom od pečuraka - Milan Mijović - Recepti i Kuvar online
Teleći kotlet sa sosom od pečuraka - Milan Mijović - Recepti i Kuvar online

Recept za teleći kotlet sa sosom od pečuraka. Servirati ukusnu teletinu toplu, uz prilog po želji.

Teleći kotlet sa sosom od pečuraka - Milan Mijović - Recepti i Kuvar online
Teleći kotlet sa sosom od pečuraka – Milan Mijović – Recepti i Kuvar online

Teleći kotlet sa sosom od pečuraka – Milan Mijović

recepti i kuvar teleci kotlet sa sosom od pecuraka Milan Mijovic

Recept za teleći kotlet sa sosom od pečuraka. Servirati ukusnu teletinu toplu, uz prilog po želji.

 • 2,5 kg teleci kotlet

Za paniranje:

 • 50 gr brašno

Za termičku obradu:

 • 150 gr ulje

Za začinjavanje:

 • 20 gr so

Za pripremanje sosa od pečuraka:

 • 100 gr crni luk
 • 300 gr pečurke
 • 50 gr brašno
 • 1 dl slatka pavlaka
 • 5 dl demiglas
 • 5 gr biber (mleveni)
 • 10 gr so
 • 1 veza peršun
 1. Pripremanje sosa od pečuraka – U posudu sa upola restovanim crnim lukom, dodati sitno isečene pečurke i na jačoj temperaturi upržavati. Kada pečurke omekšaju oko 70%, dodati brašno. Uz lagano mešanje varjačom, upržava se dok brašno ne dobije svetlobraon boju, kada se sve zaliva, uz mešanje sa demi-glasom i ostavi da na momenat prokuva. Boja, gustina i ukus ovom sosu, uz lagano mešanje, poboljšava se dodajući slatku pavlaku, biber, so i sitno sečen peršun.
 2. Prženje kotleta : Pripremljenom kotletu treba obrašnjaviti samo jednu stranu, i sa te strane staviti u posudu (tiganj) za prženje, na umereno zagrejanoj plitkoj masnoći. Pri prženju, toplota se na meso prenosi posredstvom zagrejane masnoće, kojoj se izlaže samo po jedanput svaka strana, u trajanju od po 2 minuta. Kada donja strana prženjem dobije zlatno žutu boju, a sa gornje strane se pojave kapljice mesnog soka, kotlet treba okrenuti. Prženje traje, sve dok kotlet i sa druge strane ne dobije zlatnožutu boju i dok se na gornjoj prženoj strani ne pojave sitne kapi mesnog soka, a tada je meso termički obrađeno, odnosno prženo. Za vreme ove termičke obrade, meso ne treba bosti niti pritiskati, da ne bi došlo do isticanja mesnog soka. Začinjavanje: u poslednjim trenutcima termičke obrade meso je potrebno posoliti.
 3. Serviranje kotleta posebno: Kada se ovaj kotlet servira posebno, tada se na početku gornjeg užeg dela dna ovala, stavlja formiran pirinač i pomfrit. Pri serviranju, prvi pržen kotlet, u kosom položaju, pažljivo se polaže na slobodan deo dna ovala, naslanjajući kost rebra na prilog. Drugi kotlet, u istom položaju, polaže se na prazan deo dna ovala, oslanjajući se na već položeni kotlet. Složeni kotleti prelivaju se sosom od pečuraka i ukrašavaju sitno sečenim  prešunovim lišćem.
  recepti i kuvar teleci kotlet sa sosom od pecuraka Milan Mijovic

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!