Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Teleći kotlet sa sosom od pečuraka – Milan Mijović

Recept za teleći kotlet sa sosom od pečuraka

30

Recept za teleći kotlet sa sosom od pečuraka. Servirati ukusnu teletinu toplu, uz prilog po želji.

Teleći kotlet sa sosom od pečuraka - Milan Mijović - Recepti i Kuvar online
Teleći kotlet sa sosom od pečuraka – Milan Mijović – Recepti i Kuvar online

Teleći kotlet sa sosom od pečuraka – Milan Mijović

Recept za teleći kotlet sa sosom od pečuraka. Servirati ukusnu teletinu toplu, uz prilog po želji.

 • 2,5 kg teleci kotlet

Za paniranje:

 • 50 gr brašno

Za termičku obradu:

 • 150 gr ulje

Za začinjavanje:

 • 20 gr so

Za pripremanje sosa od pečuraka:

 • 100 gr crni luk
 • 300 gr pečurke
 • 50 gr brašno
 • 1 dl slatka pavlaka
 • 5 dl demiglas
 • 5 gr biber (mleveni)
 • 10 gr so
 • 1 veza peršun
 1. Pripremanje sosa od pečuraka – U posudu sa upola restovanim crnim lukom, dodati sitno isečene pečurke i na jačoj temperaturi upržavati. Kada pečurke omekšaju oko 70%, dodati brašno. Uz lagano mešanje varjačom, upržava se dok brašno ne dobije svetlobraon boju, kada se sve zaliva, uz mešanje sa demi-glasom i ostavi da na momenat prokuva. Boja, gustina i ukus ovom sosu, uz lagano mešanje, poboljšava se dodajući slatku pavlaku, biber, so i sitno sečen peršun.
 2. Prženje kotleta : Pripremljenom kotletu treba obrašnjaviti samo jednu stranu, i sa te strane staviti u posudu (tiganj) za prženje, na umereno zagrejanoj plitkoj masnoći. Pri prženju, toplota se na meso prenosi posredstvom zagrejane masnoće, kojoj se izlaže samo po jedanput svaka strana, u trajanju od po 2 minuta. Kada donja strana prženjem dobije zlatno žutu boju, a sa gornje strane se pojave kapljice mesnog soka, kotlet treba okrenuti. Prženje traje, sve dok kotlet i sa druge strane ne dobije zlatnožutu boju i dok se na gornjoj prženoj strani ne pojave sitne kapi mesnog soka, a tada je meso termički obrađeno, odnosno prženo. Za vreme ove termičke obrade, meso ne treba bosti niti pritiskati, da ne bi došlo do isticanja mesnog soka. Začinjavanje: u poslednjim trenutcima termičke obrade meso je potrebno posoliti.
 3. Serviranje kotleta posebno: Kada se ovaj kotlet servira posebno, tada se na početku gornjeg užeg dela dna ovala, stavlja formiran pirinač i pomfrit. Pri serviranju, prvi pržen kotlet, u kosom položaju, pažljivo se polaže na slobodan deo dna ovala, naslanjajući kost rebra na prilog. Drugi kotlet, u istom položaju, polaže se na prazan deo dna ovala, oslanjajući se na već položeni kotlet. Složeni kotleti prelivaju se sosom od pečuraka i ukrašavaju sitno sečenim  prešunovim lišćem.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!