TESTIVAL #2: napravite dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!
TESTIVAL #2: napravite dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!

Srbija je među zemljama čiji stanovnici najviše konzumiraju hleb i proizvode od testa. Ako ste i vi zaljubljenik u hleb, TESTIVAL je pravo mesto za vas.

TESTIVAL – MESTO GDE CARUJE TESTO!

www.testival.rs

Za TESTIVAL #2 odabrana je tema: HLEB, pa će miris svežeg hleba i peciva zapljusnuti sve posetioce Dorćol Platz-a!

Tokom istorije duge preko šest hiljada godina, hleb je uvek odražavao specifičnost kulture u kojoj je pripreman, i nikada nije bio samo puki proizvod za preživljavanje, već je imao duhovno i obredno značenje. Način na koji je milenijumima pripreman i konzumiran, čini ga osnovnim činiocem kulture ishrane i kulturnog nasleđa jednog naroda.

Prvi dan Festivala TESTIVAL #2, 17. oktobar, je Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog nasleđa, pa će panel diskusija: „Hleb naš nasušni“, biti upravo u čast Hlebu i istorijatu Hleba kroz vekove.

Učesnici panel diskusije biće: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović, autor knjige “Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec”. Moderator će biti Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Organizator Festivala, Udruženje TESTIVAL, i ovaj put priprema sjajan program radionica i predavanja, pa će svi posetioci imati priliku da nauče mnoge veštine pripreme hleba i testa, uz praktične savete i besplatnu degustaciju nakon toga.

 

Naša diva, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović će drugog dana TESTIVALA #2, u nedelju 18. oktobra održati radionicu, koja će nam otkriti sve njene kulinarske tajne pravljenja sitnih kolača! Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo a pripremu sitnih kolača smatra jednom vrstom umetnosti.

Da sve bude na visoko profesionalnom nivou, pobrinuće se tim METRO HoReCa centra, zajedno sa Junior Chefs Club-om, pod vođstvom Milice Aleksić, čiji članovi su višestruki nosioci medalja za Srbiju na kulinarskim olimpijadama, a koji će oba dana TESTIVALA #2 praktično pokazati kako se mese posebne vrste hleba od tamnog ili bezglutenskog brašna.

Asocijacija autentičnih Hedonista, Dragan Đorđević i Dragoslav Jovanović, će drugog dana TESTIVALA #2 pripremati zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

Posebna atrakcija drugog dana biće radionica koju će voditi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom! Miloš je svoju laskavu titulu zaradio na Pekarijadi 2018. godine.

TESTIVAL #2 nije mesto gde se juri za proizvodima lepim za oko. Tradicionalne, zdrave namirnice iz organskog okruženja, biće u fokusu svih izlagača. Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, meda…

TESTIVAL #2 - 17. i 18.10.2020. Dorćol Platz, Beograd, Dobračina 59b - foto Nenad Nikolić
TESTIVAL #2 – 17. i 18.10.2020. Dorćol Platz, Beograd, Dobračina 59b – foto Nenad Nikolić

Stručni žiri Saveta Festivala TESTIVAL će od izlagača izabrati one koji su se posebno iskazali, a koji će poneti laskave titule: Najbolji TESTIVAL BREND i Najbolji TESTIVAL PROIZVOD, a svečana dodela nagrada će biti na kraju drugog dana.

2. Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju, 17.10. i 18.10.2020., od 11 do 18h. Cena jednodnevne ulaznice je 100 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.

Napomena: za sve izlagače, demonstratore i posetioce, važiće sve propisane mere zaštite od COVID-19.

Program:

Tema Festivala TESTIVAL 2020 #2, OKTOBAR: HLEB

 

Kompletan program radionica i predavanja

subota, 17.10.2020.

11.30 – 11.40 – Svečano otvaranje

12.00 – 12.45 – Inkluzivna radionica pravljenja hleba sa Savezom udruženja za mentalno nedovoljno razvijene osobe (MNRO)

13.00 – 13.45 – Metro HoReCa + JCC – radionica Piadina i Crescentina. Piadina ili „Hleb za siromašne“ potiče iz Italijanske pokrajine Romagne gde se u istorijskim spisima prvi put pominje daleke 1371 godine kada je Kardinal Anglico dve piade pomenuo kao platežno sredstvo. Ovaj stari recept za „hleb“ s vremenom je postao tradicionalno jelo poznato među svim slojevima društva a danas je od hleba siromašnih prerastao u omiljeni street food. Crescentina modenese ili tigelle, okrugli hlebovi sa Apenina, iz oblasti Modena u Emiliji-Romanji aromatizovani svinjskom mašću, belim lukom i ruzmarinom. Danas su omiljeno restoransko pecivo ili nezaboravan slani ili slatki Street food.

14.00 – 14.45 – Panel diskusija „Hleb naš nasušni“ – Učesnici panel diskusije: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović autor knjige “Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec”. Moderator će biti Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

15.00 – 15.45 – Kako se pravi pita savijača? – Kako se razvijaju kore i kako se pravi pita savijača? – praktično pokazuje profesionalni kuvar Dejan Ilić.

16.00 – 16.30 – Kako se ocenjuje kvalitet sira? – radionicu vodi Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar.. Kako se ocenjuje kvalitet sira? Gosti: mlekara Petrov – pričamo o mleku kao početku svega i testiramo ga; Farma Ranilović – pričamo o sirevima koji nisu uobičajeni u Srbiji; Verica Gođevac – pričamo o ručno rađenim starim sirevima.

nedelja, 18.10.2020

12.00 – 12.25 – Kako napraviti visokohidrirani hleb bez mnogo mešenja? – Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival

13.00 – 13.45 – Metro HoReCa + JCC– radionica Gluten free restoranska peciva. Ishrana bez glutena je u značajnom porastu zbog učestalih pojava alergija na hranu ali i sve češći zahtev gostiju restorana koji veruju da su ovi proizvodi zdraviji od onih koji sadrže gluten, podstakli su nas da ovom radionicom prikažemo nekoliko atraktivnih restoranskih peciva koja su pripremljena od adekvatnih zamena za hlebna brašna.

14.00 – 14.30 – Sitni kolači – radionicu vodi srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović. Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo i, kao i svoju osnovnu profesiju, kuvanje smatra jednom vrstom umetnosti.

15.00 – 15.30 – Kako se pravi najbolji burek od sira? – radionicu vodi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom, Pekarijada 2018.

15.45 – 16.15 – Asocijacija autentičnih Hedonista – Dragan Đorđević & Dragoslav Jovanović – Već hiljadama godina priprema hlebova i drugih proizvoda od testa predstavlja maštovitu igru bezgraničnih mogućnosti. U njoj se prepliću tradicija i napredak, nauka i umetnost. Moderan život je brz i dinamičan. Doneo nam je neke nove aromatične ukuse ali mi ipak sve više težimo i uvek se radujemo pravom domaćem hlebu sa ukusom detinjstva. Ovoga puta samo za vas pripremamo zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

16.15 – 16.45 – Kako se pravi crni hleb? – radionicu vodi Marina Ocokoljić, Umami testenine

17.00 – 17.30 – Carski turski hlebovi – radionicu vodi Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar. Carski turski hlebovi, priča o hlebovima Otomanskog carstva: koji su bili i šta je ostalo da se radi danas od tih vrsta, sa akcentom na ručno rađene hlebove. Da li je hleb bio hrana za siromahe ili sultana? Evlija Čelebija je zapisao da je u to doba bilo 48 vrsta hleba. Od kada postoje u Turskoj hlebovi iz pekare i da li je to uticaj Zapada? Fermentirani i nefermentirani hlebovi…

Svečana dodela nagrada za izlagače biće održana u nedelju, 18. oktobra od 17.40h.

POKROVITELJI:

Turistička organizacija Srbije

 

PARTNERI:

Dorćol Platz
Linkom-PC doo
Savez MNRO Srbije
Asocijacija autentičnih Hedonista
Centar za istraživanje i promociju sira

Link za spisak radionica: http://testival.rs/edukacija-radionice-testival-2020-jesen-beograd/

Link za spisak demonstratora i predavača i njihove biografije: http://testival.rs/demonstratori-festival-testival-2020-jesen/

 VIDEO intro:
https://www.youtube.com/watch?v=cg8NcQIUC2Y

Najave u medijima:
RTS Šarenica: https://www.youtube.com/watch?v=5U9xHKfVqp0&t=7s
Studio B: https://www.youtube.com/watch?v=ppWF90bFpIU&t=12s
City Magazine: https://citymagazine.rs/gastro/gourmet/2-festival-testa-testenine-i-hleba-testival/
Blic: https://www.blic.rs/vesti/beograd/testival-mesto-gde-caruje-testo/q7lrece
Turistički svet: https://www.turistickisvet.com/vesti/sajmovi/hleb-nas-nasusni-u-fokusu-testivala-2.html

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!