Testival #3 - Da se ne zaboravi kako se prave vanilice
Testival #3 - Da se ne zaboravi kako se prave vanilice

Treći Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju 09.10. i 10.10.2021. od 11 do 19 h, oba dana.

Posetioci će, tokom dva TESTIVALSKA dana, moći da vide ponudu sa akcijskim cenama preko 30 izlagača i prisustvuju na više od 6 radionica sa degustacijom! Vanilice su osnovna tema radionica Festivala TESTIVAL 2021 #3.

Zvanični program Festivala TESTIVAL #3 počinje svečanim otvaranjem u subotu 09.10.2021. u 12h, kada će se prisutnima i medijima obratiti predstavnici organizatora, Udruženja TESTIVAL, predstavnici Saveta Festivala TESTIVAL i predstavnici Turističke organizacije grada Vranja. Otvaranje će uveličati nastup Folklornog ansambla KUD Dimitrije Koturović iz Beograda, zahvaljujući partnerskoj pomoći Folklor magazina, što će biti najlepši uvod i podsećanje na tradiciju i nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Srbije.

Gost TESTIVALA će ovog puta biti Turistička organizacija grada Vranja, koja će predstaviti sve lepote i turističke prednosti grada i regiona, kao i glavni kulinarski specijalitet: samsu!

Vranje je grad osobenog kulturnog dobra, grad prepoznatljivih oblika ljudskog stvaralaštva kroz muziku, pesmu, igru, hranu, govor, predanja. Vranje je mesto unikatne skromnosti i topline, čija se suština ne može očima sagledati. Vranje treba doživeti jer je Vranje grad sa dušom. Pored derta i sevdaha, Vranjance karakteriše uživanje u tradicionalnoj trpezi, koju većinom prožimaju jela od testa. Zbog toga će se TO Vranje predstaviti pravljenjem samse, unikatne pite iz vranjskog kraja koja je vrlo jednostavna, a koja pruža obilje čulnog doživljaja.

Glavni partner TESTIVALA za edukaciju je Metro HoReCa centar i Serbian Juniors Chefs Club (Udruženje kuvara juniora Srbije). Srpski JCC je predstavljao Srbiju više puta na Ikka Culinary Olympics, u Štutgartu, gde su njihovi predstavnici osvojili više srebrnih i bronzanih medalja. Nedostaje samo zlatna. Zajedno sa šefovima dr Milicom Aleksić i Nebojšom Veselinovićem, Srpski JCC će pripremati razne varijante prhkog testa i vanilica.

Tatjana Vujčić, Tanjini kolači i Milica Bosnić, Savršenilice, ispričaće svoje priče o tome kako se prave najbolje vanilice po starim, bakinim receptima i kako su od vanilica napravile uspešnu poslovnu priču.

Ovaj put, pridružiće nam se i ekipa sa Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, pa će svi posetioci, u razgovoru sa njihovim predstavnicima, moći da saznaju sve o tome kako se postaje vrhunski stručnjak sa gastronomski menadžment ili za hotelijerstvo i turizam.

Sve što majstori kulinarstva na radionicama pripreme, moći će i da se degustira. Jer, TESTIVAL je mesto gde se dolazi porodično. Mesto gde može nešto lepo da se vidi, nauči, a bogami i pojede…

Posebno mesto na TESTIVALU a i u našim srcima zauzimaju naši prijatelji iz Saveza udruženja za pomoć MNRO Srbije i Udruženja Živimo zajedno. Na prethodna dva TESTIVALA sa njima smo kreirali inkluzivne radionice. Sa njima smo radili i učili ih, kako se pravi testetnina i kako se mesi hleb. Na TESTIVALU #3 planirali smo radionicu “Pravimo vanilice!”, pa će sa nama učiti kako se pravi jedan od najpopularnijih sitnih kolača u Srbiji.

Izlagači su, kao i na prva dva TESTIVALA, jedinstveni i veoma interesantni. Na prodajnoj izložbi će moći da se kupe po akcijskim cenama razne đakonije, počevši od domaćeg hleba sa domaćim kvascem, domaće kiflice, domaći kolači, domaće testenine od organskog brašna, pa preko zdravih, specijalnih namaza, poput namaza od bundeve, brašna od bundeve, pa domaćih namaza od šljiva, kajsija, domaćih hladno ceđenih sokova, pa do ajvara, raznih domaćih džemova… Što se kaže: za svakog ponešto…

Tradicionalno, na TESTIVALU će biti i Turistička organizacija opštine Ražanj, sa velikim brojem izlagača i kompletnom etno-gastronomskom ponudom!

Posebno mesto i pažnju, privlači prezentacija Wai Wai nudle – testo sa ukusom Istoka, koju će voditi profestionalni kuvar Dejan Ilić. Mlekara Šabac je obezbedila poklone prvim posetiocima oba dana, kao i poklon pakete za sve učesnike u radionicama.

Program 09.10.2021

11.00 h – početak prvog dana, ulazak za posetioce

12.00 h – svečano otvaranje

12.20 h – KUD Dimitrije Koturović, splet narodnih igara

12.30 – Tanja Vujčič, Tanjini kolači, kako se prave vanilice?

13.15 h – Metro Horeca Centar & Serbian Juniors Chefs Club (Udruženje kuvara juniora Srbije) – master chef radionica – slano prhko testo kroz koncept funkcionalne hrane. Bavićemo se zalogajima od slanog prhkog testa kroz koje ćemo predstaviti i koncept funkcionalne hrane zastupljen u samom zamesu I kroz različita punjenja koja mogu pozitivno uticati na zdravlje.

14.00 h – Inkluzivna radionica sa Savezom udruženja MNRO – Pravimo vanilice!

19.00 h – kraj prvog dana

Program 10.10.2021.

11.00 h – početak drugog dana, ulazak za posetioce

12.00 h – Milica Bosnić, Savršenilice, kako se prave savršene vanilice?

13.00 h – Metro Horeca Centar & Serbian Juniors Chefs Club (Udruženje kuvara juniora Srbije) – master chef radionica – poslastice od slatkog prhkog testa. Slatki zalogaji od prhkog testa tipa vanilica sa fokusom na funkcionalan punjenja (kremovi sa liofilizovanim voćem).

14.00 h – predstavljanje grada Vranja i Turističke organizacije Vranja

15.00 h – prezentacija Wai Wai nudle – testo sa ukusom Istoka

16.00 h – Proglašenje najboljeg izlagača Testivala, najboljeg proizvoda od testa Testivala i najboljeg proizvoda „u ljubavi sa testom“ Testivala. Priznanja će dodeliti dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, dr Drago Cvijanović.

19.00 h – kraj TESTIVALA

Ažuran program TESTIVALA #3 pogledajte na linku >>>

Radno vreme Festivala testa, testenina i hleba TESTIVAL biće od 11.00 h do 19.00 h u subotu i nedelju, 09.10. i 10.10.2021. Ceremonija otvaranja je u subotu od 12.00 h.

 Cena jednodnevne ulaznice je 200 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.

Izvor: www.testival.rs

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!